Kisah Nabi Musa : Episod 18

Kisah nabi Musa membantu dua orang anak gadis nabi Syuaib memberi minum kepada haiwan ternakan.

Empat pengajaran yang terdapat dalam video ini:

Yang pertama, ketabahan nabi Musa menempuh perjalanan seorang diri selama 8 hari dari Mesir ke Madyan. Perjalanan yang sangat jauh melebihi 600KM.

Yang kedua, membantu orang dalam kesusahan tanpa mengharapkan pembalasan seperti nabi Musa membantu dua anak gadis nabi Syuaib.

Yang ketiga, menghormati wanita seperti nabi Musa yang meminta anak nabi Syuaib berjalan di belakang kerana terdedah betisnya ditiup angin ketika gadis itu berjalan dihadapan baginda.

Yang keempat, cara memilih pekerja iaitu nabi Syuaib memilih nabi Musa sebagai pekerjanya kerana dua faktor, kuat dan amanah.

Setelah nabi Musa berkahwin dengan anak gadis nabi Shu’aib dan dikurniakan dua orang cahaya mata, baginda ingin pulang ke tanah Mesir yang sangat dirindui.

Ketika perjalanan pulang, maka berlakulah peristiwa yang sangat agung iaitu, baginda bertemu dengan Allah.

Sambungan

Kisah Nabi Musa : Episod 17

Kisah nabi Musa menumbuk seorang lelaki Mesir sehingga meninggal dunia di tempat kejadian.

Apakah perasaan dan sumpah nabi Musa selepas kejadian ini berlaku?

Dalam video ini, anda akan lihat peristiwa nabi Musa diminta oleh seorang lelaki mukmin untuk lari meninggalkan tanah Mesir.

Ketahui dengan lebih lanjut apa sebabnya baginda terpaksa lari meninggalkan Mesir yang merupakan kota yang penuh dengan sejarah baginda semenjak kecil lagi.

Sambungan

Kisah Nabi Musa : Episod 16

Dua orang hamba Bani Israel bergaduh akibat salah seorang daripadanya enggan melangsaikan hutang.

Dalam episod ini juga ada menceritakan tentang Nabi Musa yang mempunyai kekuatan yang sangat luar biasa sehingga baginda mampu menghancurkan sebiji batu besar yang tidak dapat dipecahkan oleh dua orang lelaki dewasa. Baginda juga mempunyai kekuatan dalaman yang hebat kerana dengan beraninya baginda enggan sujud kepada Firaun seperti yang dilakukan oleh orang ramai.

Sambungan

Al-Quran Dan Teori Big Bang

Professor Stephen Hawking yang dilahirkan di Oxford, England, pada 8 Januari 1942 telah melakukan suatu penyelidikan tentang kejadian alam ini dengan mengunakan teori relatif Einstein, teori kuantum Plank dan teori string

Beliau ialah pemegang kerusi Professor Matematik Lucasian di Universiti Cambridge dewasa ini. Iaitu suatu jawatan yang pernah disandang oleh ahli sains terkenal Sir Isaac Newton. Dengan kepakarannya dalam bidang matematik Professor Hawking berusaha membuktikan bahawa alam ini tercipta hasil daripada satu ledakan yang besar yang dinamakan sebagai “Big Bang”.

Pada tahun 1971, beliau bersama dengan rakan saintisnya, Sir Roger Penrose, telah memperkuatkan teori Big Bang dengan bersandarkan kepada theoram matematik. Dunia dikejutkan oleh Hawking dengan bukunya “The Brief History Of Time” yang dihidangkan kepada masyarakat awam untuk membayangkan kepada mereka tentang bagaimanakah kejadian “Big Bang” berlaku dengan bahasa yang santai sesuai untuk orang awam. Ianya suatu hasil kerja yang menakjubkan kerana berjaya menerangkan teorem-teorem matematik yang kompleks kepada masyarakat awam. Penemuan ini telah mencabar pegangan kuat saintis Barat selama ini bahawa alam ini “statik” iaitu tidak mengembang dan tidak menguncup. Fahaman alam statik ini cenderung mengatakan alam ini tiada permulaan. 

Mengikut teori Big Bang, alam semesta pada asalnya bercantum padu, kemudian berlaku suatu letupan yang kuat, sekitar 12 hingga 14 bilion tahun dahulu. Selepas itu berlaku pengembangan dan penyejukan sehingga akhirnya lahirlah bintang-bintang, planet-planet, galaksi dan yang seumpamanya. Teori ini membawa kesimpulan bahawa alam raya ini boleh mengembang (expanding) dan boleh menguncup (contracting). Menurut Hawking jika kenyataan ini betul alam semesta harus mempunyai titik ketunggalan (singularity), iaitu titik permulaan dalam ruang-masa. Dalam model matematik ianya ialah titik geometri yang bersaiz sifar. Titik permulaan inilah yang meledak dan menghasilkan taburan alam semesta ini.

Hakikatnya, teori ini bukanlah milik Hawking semata-mata. Malah ianya hasil pengembangan beberapa teori dan penemuan yang telah diusahakan oleh ahli-ahli sains fizik, matematik dan pakar-pakar astronomi. Pada asasnya ia berpunca daripada teori Einstein yang terkenal dengan nama General Theory Of Relativity yang dihasilkannya pada tahun 1915. Ia kemudian dikembangkan pada tahun 1922 oleh Alexander Friedman, seorang ahli sains kosmologi dan pakar matematik Russia yang mengesyorkan model alam yang mengembang. Ini mengimplikasikan kewujudan teori “Big Bang”.

Teori alam mengembang (expanding universe) menjadi bukti kepada ahli sains bahawa pengembangan ini berasal daripada ledakan “Big Bang”. Mengikut perkiraan mereka jika pengembangan alam dapat dibuktikan, maka “Big Bang” akan terbukti.

Teori pengembangan alam yang semakin diterima oleh saintis diperkuatkan oleh penemuan Vesto Melvin Slipher, seorang ahli astronomi Amerika, pada tahun 1912. Beliau menemui satu pancaran sinaran merah (redshift) keluar daripada sebuah galaksi yang berbentuk spiral (pilin) yang kemudian terkenal sebagai galaksi nebula. Beliau mendapati galaksi nebula ini kian bergerak menjauhi bumi seolah-olah ia sedang mengembang. Galaksi Nebula ialah galaksi luar daripada galaksi Bimasakti (Milky Way) yang merupakan tempat di mana sistem solar kita berada. Melalui pengamatan ahli astronomi Amerika Edward Hubble pada tahun 1929 beliau mendapati bahawa gerakan pancaran sinaran merah (redshift) yang keluar daripada galaksi ini semakin laju jika galaksi berada semakin jauh daripada bumi.

Penemuan Hubble menunjukkan bahawa lebih besar jaraknya antara dua buah galaksi, lebih besar laju pemisahannya secara relatif. Penemuan ini bersetuju dengan ramalan bahawa jika masa dianjakkan ke belakang maka segala jisim yang berada di alam ini akan kembali berada dalam keadaan “kepadatan” (density) dan “suhu” yang menjunam tinggi sehingga ke tahap yang tidak terhingga atau infinitif. Ia berlaku di suatu waktu yang “terbatas” (finite) di zaman yang silam. Ini bermakna alam ini semestinya bermula daripada satu titik unsur yang tersangat kecil dan tersangat padat. Ledakan titik ini melahirkan fenomena apa yang dikatakan sebagai Big Bang.

Jika fenomena Big Bang benar-benar berlaku sudah tentu akan wujud di alam raya ini saki baki sinaran-sinaran radioaktif dan gas-gas tertentu hasil ledakannya. Inilah andaian ahli-ahli sains kosmologi. Dengan menggunakan satelite NASA seperti COBE mereka telah menemui gas-gas seperti helium, deterium, lithium dan gelombang-gelombang mikro di angkasa raya. Manakala satelite FUSE pula telah memperlihatkan dengan jelas bentuk gas helium bertaburan secara halusnya di angkasa raya hasil yang mereka percayai peninggalan ledakan besar atau Big Bang satu masa dahulu. 

Al Quran tidak sunyi memperkatakan tentang kejadian alam. Alam ini adalah bukti tanda-tanda kekuasaan Allah SWT. Al Quran mengajak untuk merenungi apa yang dibentangkan di langit untuk membuktikan bahawa ianya benar. Oleh itu pengkajian terhadap fenomena alam adalah sesuatu yang dituntut oleh Al Quran. Dalam surah Fussilat ayat 53 Allah berfirman:

سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ أَوَلَمْ يَكْفِ بِرَبِّكَ أَنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ 

Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) kami di segenap ufuk (penjuru langit) dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahawa Al Quran itu benar. Dan apakah Tuhanmu tidak cukup (bagi kamu) bahawa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu?

Proses penemuan “Big Bang” seoalah-olah semakin membuktikan kemukjizatan Al Quran terutamanya kepada mereka yang ahli dalam bidang sains. Al Quran bukan sebuah kitab yang diturunkan untuk membuktikan fakta sains kerana fakta sains itu sendiri berubah-ubah berdasarkan kepada sejauh mana kecanggihan alat yang digunakan dan sejauh mana pengamatan dan kesimpulan yang dicapai oleh ahli-ahli sains terhadap ujikaji mereka.

Teori Big Bang berkesimpulan bahawa alam ini sebenarnya bermula dengan keadaannya bersatu di satu titik. Dalam masa yang sama Al Quran sudah lama memperkatakan bahawa alam semesta ini pada peringkat permulaannya sememangnya bersatu. Teori ini adalah satu pendekatan untuk memahami firman Allah SWT di dalam Al Quran dalam surah Al Anbiya` ayat 30:

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقاً فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ 

Apakah orang-orang kafir itu tidak mengetahui langit dan bumi itu keduanya dahulu suatu yang padu (رَتْقاً) kemudian kami pisahkan antara keduanya (فَفَتَقْنَاهُمَا). Dan daripada air kami jadikan segala sesuatu.

Ulama-ulama tafsir seperti Baidhawi (m 685H/1286 Masihi) telah mentafsirkan bahawa kedua-dua langit dan bumi dahulunya adalah satu hakikat yang sama kemudian dijadikan berbagai-bagai. Kemudian beliau juga mengemukakan pendapat bahawa yang dimaksudkan dengan langit ialah langit yang nampak oleh mata kasar manusia (langit dunia) dan sekelian langit yang lain dengan ufuk-ufuknya. Manakala bumi ialah segala planet. Tafsiran Baidhawi ini sinonim dengan postulasi-postulasi modern tentang Teori Big Bang.

Justeru dapat disimpulkan bahawa Al-Quran mempunyai mukjizatnya yang tersendiri. Manakala teori “Big-Bang” ini sedikit sebanyak dapat lagi memperjelaskan ayat-ayat berhubung penciptaan alam dalam kerangka kajian saintifik. Tidak mustahil di masa akan datang, ahli-ahli sains menemui teori baru yang lebih jelas dan tepat dalam memahami fenomena alam ini.

Penulis : Zaharudin Nawi Qasimi

Sumber gambar : consequenceofsound.net

Zaman sekarang, kita sudah tiada masa lagi untuk mendengar luahan anak kita

Tanpa disedari kadangkala kemahiran mendengar kita semakin kurang.

Semasa anak-anak kita baru lahir, kita tak sabar-sabar menanti kalimah keluar dari mulutnya. Berminggu-minggu dan bulan kita menanti. Kita terhibur bila dapat mendengar satu atau dua patah kata yang keluar dari mulutnya. 

Bila anak kita semakin membesar kita rasa terhibur dengan kepetahannya berkata-kata. Sanggup kita habiskan masa kita mendengar walau tak semuanya kita faham. Kita ketawa bila anak kita ketawa bahkan kadangkala ketawa kita lebih besar. Bila anak kita sedih, begitu cepat kita memujuk.

Semakin membesar… anak kita boleh bercakap dengan fasih NAMUN kita kekurangan masa untuk mendengar semuanya. Sekali sekala anak kita bergurau tapi tak semuanya menghiburkan hati kita untuk kita gelak ketawa bersamanya. Terasa ada jurang bahasa dan dunia antara kita dan anak kita. Lebih parah sambil mendengar kita membelek HP di tangan.

Tanpa disedari masa berlalu pantas, kita dan anak remaja kita berada di dua dunia yang berbeza. Dia pun tidak perlu menceritakan kepada kita segalanya kerana dia tahu tak semua kita akan faham atau perlu faham. Tapi kawan-kawannya sedia mendengar dan berkongsi perasaan. Sekali sekala kita bersama terasa canggung.

Bahkan anak-anak rasa lebih selesa bersama teman-teman yang sehati sejiwa dan sama laras bahasanya.

Begitulah cepatnya masa berlalu. Sehingga tak terasa perubahan yang berlaku.

Namun tidak ada kata LEWAT dalam mendidik anak. Kita masih boleh memperbaiki hubungan ini. Kita ada Allah untuk kita minta ampun jika kita rasa ada dosa yang terselit dalam hubungan yang gersang ini. Tak salah jika kita minta maaf kepada anak kita kalau sekiranya kita mengabaikan mereka.

Pokoknya mendidik anak adalah AMANAH yang akan Allah TANYA nanti. Kita seharusnya sentiasa membimbing mereka kepada ketaatan.

Jika kita tulus ingin memperbaiki yang rosak, menghubungkan yang putus… Allah akan sentiasa mendengar DOA kita.

Bagi yang sejak awal memelihara amanah ini saya ucapkan tahniah, bagi yang kadangkala TERLUPA TERLALAI ayuh kita mulakan sekarang.

Penulis : Azmi Bahari

Jom belajar ilmu pendidikan keluarga islami di Telegram beliau. Klik je link di bawah ni :

Channel Telegram Rumahtangga Islami

Sumber gambar : cugetliber.ro

Betul ke wanita yang pakai tudung labuh ni bagus?

Semalam keluar makan dengan family dan tetiba terdengar satu keluarga tengah bercakap.

Tak ada niat nak mencuri dengar perbualan orang tapi mereka cakap kuat sangat so boleh dengar setiap bait bait ayat mereka. Acewaahhh.

Salah satu ayat yang keluar daripada salah seorang dari mereka “Pakai tudung labuh pun tak semestinya baik”

Ayat ni sering kita dengar dan Nik tak nafikan pernah keluar daripada mulut Nik juga sebelum ni.

Tapi bila fikir fikir balik, kenapa kita nak menghukum atau berburuk sangka dengan seseorang sedangkan kita sendiri tak tahu dia macam mana dulu dan sekarang.

And layak ke kita nak menghukum seseorang?

Jawapannya TAK.

Sebaik mana pun kita, sejahat mana pun kita, kita tak mempunyai hak nak menghukum seseorang.

“Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah dari banyak berprasangka; Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain, dan janganlah ada di antara kamu yang mengunjing sebahagian yang lain. Adakah di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” (Surah Al-Hujurat, 49; Ayat 12)

Diri ni tertanya tanya juga kenapa susahnya seorang perempuan nak bertudung?

Mungkin Nik tak faham perasaan mereka sebab parents ajar Nik dari kecil untuk bertudung.

Nik suarakan soalan Nik kat parents Nik.

Abah jawab, ‘jawapan ada pada diri masing masing .’

Okay, terima kasih Abah. Nik faham maksud abah.

Maksudnya, apa yang kita lakukan dalam hidup kita sama ada benda baik atau buruk semuanya atas diri kita dan hanya kita yang tahu niat hati kita.

Mungkin kita buat baik tapi niat kita buruk, mungkin kita buat jahat tapi niat kita baik (ada ke?), Wallahualam.

Tipulah kalau Nik tak pernah hidup dalam dosa.

Ya Allah bila ingat balik semua dosa dosa yang dibuat sama ada dosa kecil atau besar rasanya berat sangat.

Tapi benda lepas janganlah jadi kan penghalang untuk kita bertaubat. Alhamdulillah pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita.

Okay proceed dengan main thing bout this post (ehh tadi bukan main thing ke?), actually Nik nak kongsi tanggapan Nik masa dulu dengan realitinya sekarang .

Tutup aurat sekadar bertudung , tutup rambut dan leher

5 Salah Faham Terbesar Mengenai Tudung Labuh
Tanggapan #1
Alaa dah okay la ni pakai tudung. Rambut tak nampak, leher pun tak nampak. Nampak sikit sikit tu biasalah.

Dah memang tudung jenis jarang. Tak kan nak pakai inner neck. Panas lah pulak. Dah la cuaca kat Malaysia ni panas.

Alaaa panjangnya shawl ni. Lipat biar jadi pendek sikit. Labuh labuh buat serabut pulak haaa.

Malas lah nak pakai baju lengan panjang, pakai baju lengan pendek je lah kedai dekat je pun.

Alaa dah pakai baju lengan panjang kenapa nak pakai handsock.

Ehh perlu ke pakai stoking, tak cantik pakai sandal dengan stoking. Ala nak pergi kafe, tak payah pakai stoking.

Realiti :
Bertudung bukan hanya menutup rambut dan leher. Tapi juga bahagian dada, bahu dan bahagian belakang sehingga mencecah pinggang.

Mula mula mungkin kita tak selesa tapi insyaAllah kalau dah terbiasa, kita akan rasa tenang dan selesa.

Nik pun sama. Mula mula pakai tudung bawal bidang 45′, bahagian dada terdedah, hanya separuh bahagian bahu dan bahagian belakang.

Bila seorang sahabat meminta Nik pakai tudung bawal bidang 60′, Alhamdulillah selesa sangat.

Tudung menutupi bahagian dada (sehingga bawah dada), bahagian bahu (sehingga siku) dan bahagian belakang (sehingga pinggang).

Alhamdulillah tak adanya istilah ‘serabut’. Rasa secure sangat.

Tak percaya cubalah.

Inner tudung? Alhamdulillah selalu dipakai. Kenapa?

Nik tak nafi kan jenis kain tudung bawal atau shawl sekarang sangat nipis.

Apa salahnya memakai inner tudung. Daripada ragu baik kita pakai je. Lengan juga aurat jadi kita wajib tutup aurat.

Dekat atau jauh tempat dituju, pakai lah baju lengan panjang.

Jika sudah memakai baju lengan panjang, jangan lupa ketika bercakap kita akan selalu mengerakkan tangan.

Maka lengan baju juga akan bergerak, mana lah tahu dalam sedar tak sedar ternampak kulit lengan kita so pakai lah handsock.

Stoking? Kenapa berstoking?

Kulit kaki juga adalah aurat.

Seelok-eloknya pakai lah stoking walau kita hanya memakai selipar, sandal atau kasut sekalipun. Tak susah, handsock dengan stoking tu ringan je.

Kalau nak sempurna kena pakai tudung labuh ( bulat atau koshibo )

Tanggapan #2
Kalau nak jadi baik, nak sempurna aurat kena pakai tudung bulat / koshibo.

Realiti :
Sebenarnya kita di wajibkan menutup aurat.

Ada pelbagai syarat untuk menutup aurat. Cukup lah sekadar bertudung tapi memenuhi syarat syarat yang ditetapkan dalam islam.

Tak kisahlah nak pakai tudung bawal ke, shawl ke atau tudung Ariani tapi ingat mestilah memenuhi syarat syarat yang ditetapkan.

Kalau pakai tudung labuh…

Tanggapan #3
Kalau pakai tudung labuh kan nanti kawan kawan panggil ustazah.

Kalau pakai tudung labuh kan nanti tak ada orang nak kawan dengan aku.

Kalau pakai tudung labuh kan orang cop aku munafik.

Kalau pakai tudung labuh kan nanti orang pandang pelik.

Realiti :
Mula mula memang orang akan pandang.

Memang akan dijadi bualan. Memang akan dituduh macam macam.

Tapi mana lebih baik?

Redha manusia atau redha Allah S.W.T?

Susah orang nak terima perubahan kita lebih lebih lagi kalau kita pernah melakukan kesalahan.

Tapi daripada sibuk mencari penerimaan manusia baik kita sibuk mengejar penerimaan Allah. Orang bercakap sekejap saja. Lama lama diam lah tu, mulut pun nikmat Allah.

InsyaAllah, Allah akan tutup mulut orang yang bercakap.

Macam Ustazah? Gembiralah kalau mendapat gelaran itu. Bukan senang untuk menjadi seorang ustazah.

Kalau dah bertudung / bertudung labuh nanti tak boleh berfesyen .

Tanggapan #4
Kalau pakai tudung/bertudung labuh mana boleh dah berfesyen.

Kalau pakai tudung/bertudung labuh tak boleh pakai seluar nanti. Kalau pakai tudung/bertudung labuh tak boleh ikut trend terkini.

Kalau pakai tudung/bertudung labuh nanti tak dapat pakai cantik cantik.

Realiti :
Sekarang macam macam jenis tudung ada di Malaysia.

Pelbagai corak dan perhiasan. Hanya tunggu memilih mana yang sesuai dengan kita.

Islam tidak melarang kita untuk berfesyen tapi ada syaratnya. Apa syaratnya?

– Menutup aurat dan tidak keterlaluan. Senangkan?

Islam juga tidak melarang muslimah untuk berseluar tapi juga ada syaratnya. Apa syaratnya?

– Seluar mesti longgar dan tidak menampakkan bahagian pinggul dan bentuk badan. Nak senang gandingkan seluar itu dengan baju yang labuh melepasi pinggul. Kan senang?

Lihatlah Akak Dena Bahrin, Diana Amir, Yatt Hamzah, Heliza Helmi boleh je berfesyen walaupun bertudung labuh.

Kenapa kita tak boleh? Tepuk dada tanya selera ( acewahhhh sastera sangat )

Bertudung & Bertudung labuh tak semestinya….

Tanggapan #5
Bertudung & bertudung labuh tak semestinya baik.

Bertudung & bertudung labuh tak semestinya tak mengumpat.

Bertudung & bertudung labuh tak semestinya dah berubah jadi baik.

Bertudung & bertudung labuh tak semestinya  solat cukup.

Bertudung & bertudung labuh tak semestinya alim.

Bertudung & bertudung labuh tak semestinya tak pernah buat salah.

Realiti :
Amboi bersangka buruk betul.

Kita dah sedia maklum dalam hidup kita kena selalu bersangka baik.

Apa yang wajib harus kita lakukan. Kalau menutup aurat itu wajib, baik atau jahat perangai kita wajib menutup aurat.

Kalau kita sudah menutup aurat kerana Allah S.W.T maka automatik hati kita terbuka untuk menerima hidayahNya.

Jangan judge mereka daripada kisah lampau hidup mereka.

Semua orang melakukan kesilapan.

Tak ada orang terlepas daripada melakukan kesalahan. Cuma sama ada kita sedar atau tak yang kita melakukan kesalahan.

Daripada sibuk judge pasal orang apa kata bertaubat untuk setiap kesalahan kita. Berfikiran buruk pun kesalahan juga . Maka bertaubatlah .

Itu tanggapan Nik dulu dan realiti sekarang.

Alhamdulillah, Allah buka minda untuk berfikir, Allah lapangkan dada untuk mencari jawapan.

Bukan senang kita nak berubah daripada diri kita yang lama tapi dengan usaha kita mampu.

Kuncinya adalah bersangka baik. Nik tak point kan kepada sesiapa. Even diri sendiri pun belum sempurna.

Apa yang Nik dapat pengetahuan untuk berhijrah maka Nik kongsikan .

Tak ada masalah dan salah untuk berkongsi.

Kita ada hak untuk berkongsi ilmu atau menegur kesalahan orang tapi mesti lah berhikmah .

Harap semua dapat menerima post kali ini dan mendapat manfaat darinya.

Maaf jika ada salah dan terkasar bahasa .

Wallahualam .

Penulis : Nik Amani Syahirah

 

Subhanallah! Kisah Nabi Musa membelah laut memang logik jika dikaitkan dengan fizik

BOULDER, Amerika Syarikat (AS) – Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar suatu ketika dahulu.


Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.

Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.


Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.

Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.


Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.

Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.

Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.

Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. – Agensi

Penulis : Muhamad Naim

Kisah Perjuangan Nabi Musa Belum Berakhir dengan Matinya Firaun

Alhamdulillah setelah berakhir episod yang 30 berkaitan kejayaan Nabi Musa dan kaumnya diselematkan oleh Allah SWT daripada kekejaman Firaun yang ditayangkan di page Kun Anta, ramai followers yang menyangka bahawa dengan kemenangan itu tamatlah perjuangan Nabi Musa.

Sebenarnya tidak, kisah Nabi Musa antara kisah Nabi Allah yang panjang dikisahkan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran Al-Karim, seolah-olah Allah SWT mahu kita mengambil pedoman dan penghayatan yang penting daripada kisah yang berlaku pada Nabi Musa AS.

Kisah-kisah selepas kemenangan dengan Firaun akan kita tonton bersama nanti pada tarikh yang akan dimaklumkan kemudian. Kisah Firaun hanyalah permulaan kepada kisah Nabi Musa sedangkan perjalanan beliau dalam membawa risalah cukup mencabar terutama dengan kaum baginda sendiri, sehingga baginda juga dikategorikan sebagai nabi  ulul ‘azmi (nabi yang menerima ujian berat)

Buat mereka yang punya anak-anak, mari ajar mereka menghayati kisah-kisah nabi. Maha Suci Allah yang tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia, maka kisah Al-Quran ini penuh pedoman terutama dalam membina jati diri anak-anak sebagai seorang muslim.

Mencerap Pedoman Dari 30 Episod Pertama

Admin cuba senaraikan pedoman yang kita perolehi daripada kisah kelahiran Nabi Musa AS sehinggalah  kemenangan diselamatkan dari kekejaman Firaun dan bala tenteranya.

#1. Perancangan dan perencanaan Allah SWT mengatasi perencanaan manusia yang lemah.

Lihatlah mimpi Firaun yang menghantuinya sehingga ia merencanakan pembunuhan anak lelaki daripada Bani Israel, tetapi perencanaan Allah SWT mengatasi segala sesuatu sehingga Firaun sendiri yang menjaga anak tersebut yang akan menghancurkannya.

Begitu juga Musa AS terpisah setelah ibunya yang melayarkannya di sungai Nil tetapi pengakhirannya ibu baginda sendiri yang menyusukannya sedangkan semua ibu-ibu di Lembah Nil berusaha menyusukan Nabi Musa AS.

Malah semua sihir daripada penyihir-penyihir terlatih Firaun yang merupakan harapannya kalah dengan perencanaan Allah SWT, apabila tongkat Musa AS sendiri berubah menjadi ular besar yang merosakkan sihir-sihir tersebut. Daripada kemenangan kecil ini, tukang-tukang sihir memeluk agama yang dibawa oleh Musa AS.

#2. Kesabaran Musa AS dalam dakwahnya kepada Firaun

Setelah Nabi Musa AS mendapat wahyu yang pertama ketika perjalanan pulang dari Bumi Madyan menuju Mesir, baginda terus menyebarkan risalah tauhid dengan penuh kesabaran sambil dibantu oleh saudaranya Harun.

Dakwah dilakukan dengan penuh kesabaran, dakwah kepada Firaun dan Bani Israel, Bani Israel menerima dakwah tetapi meminta mereka bersabar atas apa yang diperlakukan oleh Firaun juga memerlukan kesabaran yang tinggi.

Puncak kesabaran Nabi Musa AS, dapat  dilihat pada bencana atau ujian yang diturunkan oleh Allah kepada Firaun dan sekutunya, mereka meminta kepada Musa AS agar diangkat ujian itu dan mereka berjanji dengan baginda untuk beriman serta melepaskan Bani Israel tetapi janji hanya tinggal janji, Nabi Musa AS tetap bersabar sehingga ujian demi ujian menimpa Firaun dan mereka terus berjanji ikrar sedangkan janji palsu sahaja. 

#3. Keimanan Isteri Firaun Asiah RA

Ini antara ibrah yang admin rasa paling menyentuh, wanita yang memilih keimanan melebihi segala-galanya. Wanita yang hidup mewah di istana pasti susah untuk memilih  beriman kerana dia akan kehilangan dunia yang memikat hati semua manusia, harta yang melimpah ruah akan mengaburi mata sesiapa sahaja tetapi Asiah membukti keimanannya melebihi segala-galanya. Wanita muslim kini perlu mencontohi beliau, tidak hilang maruah kerana memilih pelukan lelaki korea berwajah plastik, tak tergadai iman dengan murahnya dunia jikan dibandingkan nilai iman yang dibalas syurga.

Dan banyak lagi, mungkin para followers boleh berkongsi di ruang komen apa ibrah dan pedoman yang mereka perolehi daripada sepanyang 30 episod Nabi Musa AS untuk dikongsi bersama. 

Perkaitan antara surah al-Kahfi dan Fitnah Dajjal yang membuatkan anda tertanya-tanya?

maxresdefault

Surah al-Kahfi mengandungi EMPAT kisah utama:

1) Pemuda gua (al-kahf)
2) Pemilik kebun dan rakannya
3) Nabi Musa & Khidir AS
4) Zulqarnain

Ramai tahu ni tapi tak dapat nak relate dengan dajjal.

Setiap satu kisah ini mewakili satu fitnah (ujian) yang dahsyat :

i-   Pemuda gua – Fitnah aqidah/iman

ii-  Pemilik kebun – Fitnah harta

iii- Nabi Musa & Khidir – Fitnah ilmu

iv- Zulqarnain – Fitnah kekuasaan

4 fitnah ni juga yang Dajjal akan bawa di akhir zaman nanti!

Dah mula nampak perkaitan surah al kahfi dengan dajjal?

Di sinilah relevannya baca surah al-Kahfi boleh menghindarkan diri dari fitnah Dajjal. Sebab surah ni bukan hanya brcerita, tapi bagi solusinya juga!

Bagaimana?

Fitnah aqidah – bersahabat dengan orang soleh. Para pemuda al-Kahfi saling membimbing satu sama lain. Mereka juga banyak mengingat akhirat

Fitnah harta – mengingatkan diri bahawa dunia tak kekal dan banyak mengingati mati/akhirat
Fitnah ilmu – kena tawadhu’/rendah diri. Walaupun Nabi Musa AS seorang rasul yang mulia, baginda tidak sombong untuk menuntut ilmu dari Khidir

Fitnah kekuasaan – Kena tawadhu’ & ikhlaskan diri, sebagaimana Zulqarnain seringkali mengingatkan diri bahawa kekuasaannya dari Allah

Di sebalik 4 kisah dan pengajaran ni, surah al-Kahfi mengandungi tema utama yang lebih dahsyat lagi.

Tema utama surah ini ialah DAKWAH!

Bukankah para pemuda al-Kahfi berdakwah kepada sang penguasa yang zalim?
Bukankah si sahabat pemilik kebun menasihatinya agar bersyukur dan kembali kepada Allah? Bukankah itu dakwah?

Bukankah Nabi Khidir membimbing Nabi Musa, seorang murabbi mengajar anak muridnya selayaknya? Bukankah itu juga dakwah?
Dan bukankah Zulqarnain berdakwah kepada rakyat jelatanya, sepanjang pengembaraannya?

Rupa-rupanya utk selamat dari fitnah Dajjal, kita perlu berdakwah.

Dengan berdakwahlah, kita dapat menjaga diri kita & orang ramai dari fitnah-fitnah ini.

Aslih nafsak, wad’u ghairak!
Fitnah dajjal ada 4.

Fitnah iman, harta, ilmu dan kuasa.

Bagaimana?
Fitnah Iman :
Nanti Dajjal keluar, dia akan mengaku dia Tuhan. Dia tunjuk syurga neraka, hidupkan org mati apa semua.

Fitnah Harta :
Dia akan keluarkan semua khazanah muka bumi, untuk tarik manusia jadi pengikut dia.
Fitnah Ilmu :
Dia akan tunjuk benda-benda yang manusia tak pernah tahu. Dia akan buat benda yang selama ni manusia ingat mustahil.

Fitnah Kuasa :
Dan dia akan jadi makhluk yang paling berkuasa dan bermaharajalela di muka bumi (sebelum Nabi Isa turun membunuhnya).
Kalaulah baca & amalkan al-Kahfi boleh lindungi kita dari bapak segala fitnah (Dajjal), dah tentu ia boleh lindungi kita dari fitnah2 lain!

Maka marilah kita istiqamah & beriltizam membaca surah al-Kahfi setiap hari Jumaat, dan membaca al-Quran setiap hari. Moga ada barakahnya!
Hanya Allah maha mengetahui setiap sesuatu kejadian

*SURAH AL KAHFI*

 

Orang yang membaca/mengamalkan surah al-Kahfi juga akan terhindar dari fitnah Dajjal.

Credit: Azwan UTM JB

………………………………………………………………………………………………………………….

“Anak saya ni nakal, tak dengar cakap”

“Anak saya tidak taat. Malas pula belajar”

Ibu ayah, jika kereta Toyota rosak kita tak bawa ke bengkel basikal. Pastinya akan bawa ke bengkel kereta.
Specific bengkel Toyota kalau sayang kereta.

Sebab ?
Toyota Penciptanya.

Kalau ada masalah anak, mahu bawa kepada siapa?
Kenapa tidak dikembalikan merujuk kepada Penciptanya ?

Pencipta beri manual Al-Quran untuk membentuk karektor anak.

Jom ibu ayah hebat..
Kami bantu bentuk karektor anak luar biasa dengan Kem Safari al-Quran.

Kem 3 hari 2 malam ini enshAllah membantu anak anda:

🐾 Tahu mapping al-Quran melalui tema dan sinopsis setiap 114 surah

📖 Tahu kemahiran tadabbur tazakkur al-Quran peringkat asas

🔍 Belajar merasai pengalaman mencari solusi kehidupan dalam al-Quran.

Menariknya, modul ini disampaikan dalam bentuk yang interaktif berteraskan wahyu melalui games dan aktiviti yang disediakan 😃

Anak anda pasti akan seronok belajar memahami al-Quran sambil bermain!

Faedah untuk ibubapa, enshAllah:

✅Hanya melakukan sedikit pelaburan, memberi impak berpanjangan yang berbaloi di akhirat.

✅Memasakkan kecintaan anak kepada al-Quran seterusnya membentuk karakter luar biasa berlandaskan al Quran.

Semoga dengan usaha ini melahirkan remaja yang soleh dan solehah, seronok dengan al-Quran dan pastinya menjadi saham kepada anda di akhirat kelak.

📲 Jika anda berminat untuk keterangan lanjut hubungi

Sufian: http://wasap.my/+60148447346/KemSafariQ

 

Ini sebabnya kenapa kita perlu berinteraksi dengan Al-Quran?

Kalau tidak berinteraksi dengan telefon bimbit dengan mengambil tahu kegunaanya, ia tidak memberi manfaat. Maka siapa yang rugi? Kita.

Kalau tidak berinteraksi dengan al-Quran, manfaat dan mesej-meseji tidak sampai kepada diri kita. Siapa  yang rugi? Kita.

Salah faham cara berinteraksi

Ada yang menganggap al-Quran hanya dibaca malam Jumaat.

Ada yang baca ketika susah sahaja.

Ada yang baca ketika dapat untung sahaja.

Sebenarnya al-Quran ialah cahaya kehidupan. Selagi perlukan cahaya untuk ke syurga, lampunya ialah al-Quran. Mana mungkin kita biarkan hidup ini berjalan tanpa cahaya. Ia seperti zombie.

Fungsi al-Quran

Apabila cara interaksinya betul bersama al-Quran, fungsi al-Quran dapat dikembalikan. Ia bukan sekadar di atas almari, atau dipertandingkan setahun sekali peringkat antarabangsa. Ia bukan sekadar dihafaz untuk mendapat title hafiz tetapi untuk benar-benar menjaga al-Quran pada setiap masa.

Fungsi al-Quran ini boleh disemak dalam ayat 2:185 dan 10:57 selain berpuluh-puluh ayat yang mengawali banyak surah dalam al-Quran.

Tragedi tidak berinteraksi

Apakah tragedi tidak berinteraksi dengan al-Quran?

  • Ramai yang baca al-Quran sejak 5 tahun, namun tidak faham-faham Surah Yasin sampai umur 70 tahun.
  • Ramai yang kata al-Quran tiada keraguan, padahal kitab inilah yang paling penuh keraguan di kalangan penganutnya.
  • Ada yang menggunakan al-Quran sebagai peluang untuk menyesatkan orang lain, kerana orang lain tidak tahu cara berinteraksi dengan al-Quran dan hanya serahkan kepada golongan ‘tertentu’ sahaja
  • al-Quran dianggap kitab ekslusif, padahal ia sudah dinobatkan sebagai hidayah kepada manusia. Fungsinya hanya terhenti pada orang tertentu sahaja.
  • Ramai menghabiskan banyak duit untuk program khatam atau musabaqah al-Quran, namun kesungguhan mendalami al-Quran ini tidak berapa nampak jelas. Paling kurang sanggup bergadai golok seperti mendapatkan sijil SPM atau ijazah kalaupun tidak sampai master atau PhD.
  • Pemimpin terus menggunakan akal, dan rakyat menggunakan akal dalam menyelesaikan masalah, padahal kedua-duanya ada al-Quran. Kalau salah satu pihak memanfaatkan al-Quran sebagai agenda kehidupan, ia pasti akan menukar lanskap negara kepada keberkatan yang luas.

Perubahan diri yang berkat

Apabila kita benar-benar berinteraksi dengan al-Quran, berkat akan menyusup dalam kehidupan kita. Keberkatan amat diperlukan – bersumberkan dari Pencipta dan tidak mampu diberikan oleh makhluk. Berkat ialah manfaat yang banyak – berbanding apa yang boleh diusahakan oleh fizikal, intelek dan emosi manusia. Keparahan yang berlaku sekarang hanya dapat diselesaikan dengan berkat – shortcut atas penyelesaian yang ada. Keparahan 50 atau 100 atau 200 tahun ini memerlukan ‘jalan singkat dari langit’ agar ia mampu untuk kembali aman dan tenteram.

Formula itu ada dalam al-Quran pada Surah al-A’raf

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالأرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ (٩٦)

  1. Jikalau Sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, Maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.

Apa yang akan berubah nanti dengan kembali pada al-Quran? Semua orang akan lurus intelek dan emosinya untuk mengikut perintah dari Ilahi. Ia akan menjemput berkat dari Ilahi. Jika kita tetap mendustakan keberkatan ayat dari Allah, ia akan memberi kerosakan kepada negeri, negara dan dunia.

Lantas perlu buat apa?

  • Kempen mengaji al-Quran perlu dihebatkan
  • Lebih ramai mengambil ‘ijazah’ atau ‘Master’ atau ‘PhD’ mendalami al-Quran tanpa semestinya perlu masuk ke universiti. Tetapi menggunakan masa yang cukup untuk mendalami kitab terbaik ini. Tidak pernah terlambat untuk mendalami kitab ini. Yang terlambat ialah bagi yang menyatakan ‘ini mustahil’ atau ‘nanti dulu’.
  • Rumah perlu diimarahkan dengan kempen ngaji sampai faham dan amalkan. Ketua keluarga perlu mengambil inisiatif untuk memastikan kitab ini menjadi panduan keluarga paling kurang dibaca 5 minit sehari sebelum pergi lebih lama dan mendalam.
  • Sekolah atau universiti perlu dipopularkan kemahiran berfikir dengan menggunakan tadabbur tazakkur agar pelajar lebih berdaya saing dan berjaya
  • Organisasi perlu mengetengahkan training yang mengambil modul berteraskan al-Quran dan as-Sunnah yang disampaikan dengan kaedah profesional agar ia melonjakkan standard training yang ada.

Sudah lama kita tidak berinteraksi dengan al-Quran. Petandanya? Ramai yang masih tidak faham: apakah tema utama Surah Yasin walaupun sudah dibaca lebih 100 kali. Sehingga mesej Surah Yasin difahami lebih 80% rakyat Malaysia, kempen berinteraksi dengan al-Quran tidak boleh dipandang remeh oleh setiap individu, keluarga dan organisasi.

Jika Surah Yasin dikaitkan dengan jantung al-Quran, jantung itu kini seperti tidak berdenyut. Masih aman dan tidak cemas?

By FAZRUL ISMAIL

……………………………………………………………………………………………………………………………………

“Alaaa… Saya rasa ‘nanti dulu’ kut nak faham al-Quran ini. Saya bukan ustaz-ustazah. Saya sibuk sikit.”

‘Minta maaf’ saya tak pandai bahasa arab macam mana saya nak faham al-Quran. al-Quran kan turun dalam bahasa arab.?

Ok kot kalau tak faham sangat maksud al-Quran ini. Janji saya baca tak pernah tinggal. Kalau nak tahu maksud/makna al-Quran ni boleh tanya ustaz-ustaz….

“Saya ni dah tua dah. Rasa dah terlambat dah nak belajar al-Quran pon… “

Bermacam lagi dialog (baca:alasan) yang boleh kita ciptakan. Sedangkan al-Quran itu adalah hidayah untuk sekalian manusia bukan hanya orang arab atau pada golongan tertentu. Ingatlah Allah s.w.t berfirman:

“Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingat Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu,kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras.Dan banyak di antara mereka menjadi orang fasik. (Al-Hadid, 57:16)

Jadi, saya berminat untuk berinteraksi dengan al-Quran tapi tidak pandai bahasa arab?

Apa yang patut saya lakukan?

JOM ikuti seminar BERINTERAKSI DENGAN al-QURAN (BDQ). Rujuk poster di bawah:

11-bdq-1515198222

 

Nak tahu apa kata mereka yang dah sertai ? Layari web Akademi Sinergi (BDQ)

Marilah bersama-sama kami melayari bahtera untuk melayari lautan ilmu al-Quran.

InsyaAllah, “Pelaburan” yang sedikit ini nescaya tidak ternilai berbanding kepuasan ilmu yang akan kita perolehi.

Untuk info lanjut @ sebarang pertanyaan boleh hubungi kami di talian wassap atau hubungi 0109114088 (Wan)