Panduan Mudah Sebelum Langgan Takaful, Elak Ditipu

Ramai yang sudah melanggan takaful tetapi menyesal dengan apa yang dia perolehi apabila ingin membuat tuntutan kepada syarikat kerana tidak mempunyai ilmu. Di sini saya kongsikan tips-tips penting sebelum langgan takaful yang wajib anda ketahui.

Kepada yang belum melanggan mana-mana takaful, tips-tips ini sebagai pencerahan kepada anda supaya anda tidak membuat kesilapan sebagaimana mereka yang telah melanggan tanpa ada ilmu ditambah lagi ejen kurang membantu dalam menerangkan setiap polisi kepada anda.

perlindungan keluarga
Takaful sebagai perlindungan

1.Anda mempunyai Bajet Ketat

Jika anda mempunyai bajet ketat atau pun perbelanjaan yang perlu dibelanjakan, Takaful antara perkara penting yang perlu dimasukkan dalam bajet anda walaupun wang anda kian menipis dengan anda mengutamakan Perlindungan Kewangan (income protection).

Cuba guna formula ini bagi membantu anda dalam membuat perkiraan jumlah yang ideal untuk mendapat perlindungan dengan ukuran gaji anda, RM 2000 (andaian gaji) x 12 bulan x 10 tahun = RM 240 000. Ini perlindungan ideal untuk memudahkan anda dimasa hadapan jika ditimpa musibah. Sekiranya jumlah perlindungan lebih daripada jumlah ideal ini, sama ada syarikat takaful itu menawarkan pembayaran yang murah dengan mendapat perlindungan yang tinggi ataupun anda perlu membayar dengan jumlah yang tinggi bagi mendapat perlindungan yang lebih tinggi.

2. 10% Daripada Pendapatan

Pakar kewangan pesan, belanja takaful paling tinggi sekitar 10% daripada pendapatan anda. Jangan lebih-lebih. Sekiranya gaji atau pendapatan anda RM 2000 sebulan, maka perbelanjaan takaful anda sepatutnya tidak melebihi RM200, sekiranya melebihi daripada jumlah tersebut dikhuatiri anda tidak mampu konsisten dalam membuat pembayaran.22136990_224320498101417_5907614971322163371_o

3. Lapor Tahap Kesihatan

Kalau pernah sakit atau buat pembedahan, jangan sembunyikan. Walaupun pembedahan sudah 10 tahun berlalu nyatakan juga. “Claim” kena tolak pening kepala. Pada waktu itu, jangan salahkan pula ejen atau syarikat takaful sekiranya tuntutan anda ditolak.

4. Terdapat 11 Syarikat Takaful. Buat Perbandingan Dahulu.

Di Malaysia ada 11 syarikat takaful ini belum lagi dicampur syarikat yang membuat insuran konvesional, sebolehnya elakkan daripada melanggan perlindungan diri dan keluarga daripada syarikat yang menawarkan insuran konvensional. Kaji dan buat perbandingan dulu sebelum ambil. Pilihan di tangan anda.

Shai1
Senaria Syarikat Takaful di Malaysia

5. Kad Perubatan atau Perlindungan Pendapatan?

Utamakan Perlindungan Pendapatan dahulu sebelum kad perubatan. Kalau tiada kad perubatan hospital kerajaan ada untuk alternatif. Kalau sakit kronik kad perubatan tidak boleh ganti gaji yang hilang akibat sakit.

6. Agen Sepenuh Masa atau Separuh Masa?

Separuh masa atau sepenuh masa bukan masalah. Yang penting pastikan agen tersebut sungguh-sungguh dalam industri. Bukan main-main.  Kalau bermain-main itu masalah, anda menghadapi masalah belum tentu dia hadir membantu, sekiranya nak mengutip bayaran langganan takful sampai di depan pintu rumah dia akan datang.

7. Kad Perubatan Penting?

Ia penting selepas anda mengutamakan Perlindungan Pendapatan. Sekiranya anda mempunyai lebihan bajet untuk kad perubatan anda digalakkan ambil, pembiayaan kesihatan anda di hospital swasta tidak menjadi masalah bagi anda.

8. Langgan Takaful Jangan Fikir Hibah Sahaja

Langgan takaful pastikan dimasukkan perlindungan untuk sakit kronik. Banyak kes, pelanggan menghidap sakit kronik dahulu. Disebabkan itu dia meninggal dunia. Waktu sakit kronik siapa yang akan menyara ekonomi anda dan keluarga anda? Bagi tahu agen akan hal ini.

9. Sebelum Ambil Kad Perubatan

Sebelum ambil kad perubatan buat kajian dahulu. Berapa harga bilik hospital kawasan anda? Kaji, kaji dan kaji. Kalau hospital berdekatan harga 150, jangan ambil polisi bilik berharga RM 100. Nanti kena tambah duit sendiri. Selidik juga had tahunan perlindungan dan had seumur hidup.

10. Bayar Biar Murah, Perlindungan Biar Tinggi

Ini antara perkara penting yang perlu anda pastikan. Sebagai pengguna yang bijak dalam menghadapi zaman ekonomi yang mencabar, melanggan takaful yang murah dengan mendapat perlindungan yang tinggi adalah pilihan yang bijak dan bagus. Ada orang bayar mahal tetapi perlindungan sikit. Tujuan ambil takaful adalah perlindungan. Penting untuk fahami takaful dan buat perbandingan dengan syarikat lain.

11. Syarikat Takaful Terbaik?

Tiada istilah syarikat takaful terbaik. Setiap syarikat ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Terdapat syarikat A yang tawarkan kad perubatan untuk kanak-kanak tetapi harganya mahal berbanding syarikat B. Ada ketika syarikat B menjadi terbaik ketika pelanggannya berusia 25. Bayaran caruman murah, perlindungan tinggi berbanding syarikat A.

12. Takaful Bukan Pelaburan/Simpanan

Set minda anda, takaful bukan tempat untuk menyimpan atau melabur yang terbaik. Tujuan asal takaful untuk beri perlindungan jika dapat musibah. Tanya agen masing-masing berapa nilai simpanan dan keuntungan pelaburan anda sekarang? Jangan terkejut. Sekiranya anda ingin melabur, anda boleh bertanya di page saya klik sini. 

13. Jangan Fikir Lama-Lama

Jika anda sudah bertekad dan besungguh, apa yang anda perlu lakukan tanya dua tiga buah syarikat takaful, terus sign up untuk polisi yang sesuai dengan kehendak kita. Jangan fikir lama-lama kerana malang dan musibah itu tidak berbau dan ia datang kepada anda tanpa dijemput. Ada orang yang mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan sehingga dia belum sempat mencarum dia mula menghidap penyakit kronik dan tiada syarikat yang minat menawarkan sebarang perlindungan kepadanya.

14. Jangan Tangguh Bayar Takaful

Apabila anda sudah melanggan takaful, antara perkara yang penting adalah anda kena pastikan caruman polisi sentiasa dibayar pada waktu yang sepatutnya. Tindakan melewat-lewatkan pembayaran sehingga berbulan-bulan boleh membuatkan polisi takaful anda terbatal dan tidak dapat dimanfaatkan. Sudah tentu wang anda sendiri sudah hanggus.

15. Tahu Sikit Istilah Dalam Takaful

Perlu atau tidak, anda mengambil tahu istilah dalam takaful? Jawapan saya adalah PERLU. Semua ini demi kepentingan anda sendiri serta mengelakkan anda daripada ditipu oleh ejen yang mementingkan keuntungan daripada diri anda sendiri. Antara istilah yang anda kena tahu seperti Caj Wakalah, tempoh bertenang, polisi aktif dan yang semisalnya.

16. Kenalpasti Manfaat Takaful

Kalau ambil kad perubatan, selidik manfaat takaful yang anda dapat. Berapa harga bilik? Perlindungan tahunan berapa? Perlindungan seumur hidup? Berlaku kenaikan harga tak? Kalau tidak buat tuntutan ada diskaun bayaran atau tidak? Anda wajib tahu manfaat yang utama polisi anda.

17. Jauhi Borang Kosong

Sebelum ‘sign’ borang takaful, pastikan baca dahulu. Jangan tanda borang kosong. Ini adalah masalah kebanyakkan pelanggan takaful, mereka hanya percaya bulat-bulat apa yang dikatakan oleh ejen, sekiranya mendapat ejen yang baik anda terselamat kalau sebaliknya, musibah menanti anda. Sila baca, baca dan baca setiap yang tertulis, kerana anda mendapat khidmat ini secara bayaran bukan secara percuma.

18. Tanya Servis Selepas Jualan

Sebelum ambil takaful, tanya juga agen servis atau perkhidmatan selepas jualan bagaimana? Boleh bantu apa patut atau diamkan diri seribu bahasa? Ini untuk manfaat anda juga. Ejen waktu promosi kepada anda bukan main manis mulutnya, tetapi selepas melanggan tiada servis yang dia berikan kepada anda, malah membiarkan anda terkontang-kanting menguruskan tuntutan anda kepada syarikat takaful.

19. Jangan Lupa Jaga Kesihatan

Dah ada takaful nanti jangan fikir untuk bermalasan menjaga kesihatan. Makan makanan yang seimbang dan bersukan tetap keutamaan. Nikmat kesihatan bukan sesuatu yang dapat dibeli di farmasi atau mana-mana kedai ubat, anda perlu menjaga kesihatan anda. Bertakaful bukan lesen untuk anda sakit tetapi perancangan ketika hadapi musibah serta pengalihan risiko daripada ditanggung oleh anda tetapi ditanggung oleh syarikat yang anda carumkan.ID-10036928

20. Cerita Pada Kawan-Kawan

Sebelum dan selepas melanggan takaful, cerita juga pada kawan-kawan dan ahli keluarga anda tentang kebaikan mendapat perlindungan takaful. Kebaikan sangat besar. Bertindak segera sebelum mereka mendapat apa-apa musibah. Anda berkongsi kepada mereka tanda anda peduli kepada mereka. Tips-tips ini juga amat baik untuk anda kongsikan kepada lingkungan keluarga serta kawan-kawan anda.

Semoga bermanfaat.

5 Tahun Mencarum Takaful, Rugilah Tak Dapat Apa

Polemik ini selalu dihadapi apabila pelanggan memaklumkan rugi ambil takaful. Bayar 5 tahun satu habuk pon tak guna. Termenung lama juga nak bercerita.

Fahami Asas Takaful
Takaful asasnya tabung-menabung. Hang bagi RM 100, aku bagi RM 200, yang lain-lain bagi RM 400 berdasarkan kemampuan. Nanti bila ada musibah akan diberikan kepada yang berkenaan dengan jumlah yang dipersetujui. Niat sertai adalah untuk tolong-menolong.

Tak rugi kalau niat tolong-menolong. Pahala pon dapat. Waktu orang lain ditimpa musibah, duit kita disumbangkan sikit untuk orang tersebut. Nanti bila tiba giliran kita, mereka pula bantu.

Macam kita derma pada tabung masjid, kenapa tidak rasa rugi?
Musibah Datang Terkejut
“Kenapa ambil takaful?” Tanya Samad pada Mokhtar. “Masa ambil dulu, nak elak musibah. Sekarang tak jadi apa pon, sihat” jawab Mokhtar. Kata Samad “hang jamin boleh sihat lagi 5 tahun?

Diam Mokhtar ketika itu.

Bukan nak takut-takutkan. Banyak kes terjadi pada peserta yang sudah batalkan polisi. Polisi sudah batal . Kemudian minta untuk buat semula bila dapat musibah. Memang syarikat susah untuk luluskan.
Sihat Satu Nikmat
Bos cerita pada kami, sihat ini satu nikmat. Bagi orang yang bayar memang akan rasa RUGI jika tidak tuntut. Rugi daripada sudut DUIT yang dibayar dan manfaat yang ditawarkan tidak digunakan. Tetapi ada satu yang dilupakan. Dalam rugi ada nikmat kesihatan yang baik.

Pandang Rugi Pada Masa Depan
Ya, kerugian itu sebab anda nampak pada waktu sekarang. Latih diri melihat kerugian pada masa depan. Apa kerugian masa depan? Saya senaraikan beberapa perkara: Jika anda sakit nak mencarum semula memang tidak boleh. Sudah kemalangan hingga hilang upaya, memang tidak boleh buat apa. Jika berlaku kematian, tiada sejumlah perlindungan boleh diberikan kepada ahli keluarga.

Pelaburan.
Saya jarang nak cerita tentang terma ini. Selalunya pilihan terakhir penceritaan. Sebabnya tujuan takaful bukan PELABURAN. Perlu JELAS perkara ini.

Produk takaful hayat sekarang berjenama PELABURAN. Ini bukan produk kad perubatan “stand alone”. Daripada pelaburan wujudnya NILAI TUNAI. Nilainya berdasarkan prestasi dana dan tidak dijamin. Untung syarikat diagihkan berdasarkan syarat. Ada untung dapatlah lihat dalam akaun pelanggan. Banyak ke? Tidak banyak sebenarnya.

Kita merancang atas apa yang dilakukan. Selebihnya kita serahkan pada Allah.

Cara Nak Tahu Dan Elak Skim Cepat ‘Sontot’

Orang kita cepat terpengaruh dengan skim ponzi. Apa itu skim Ponzi atau Ponzi scheme? Ponzi scheme senang cerita adalah skim cepat kaya.

Kenapa berlaku begitu? Ada beberapa faktornya. Selain nak cepat kaya dan tamak, ayat-ayat agama yang ditunggang oleh sebahagian scammers menyebabkan kebanyakan orang rasa, betullah kut skim ni kan.

Tetapi, scammers takkan pernah kenal erti salah. Kalau agama dia boleh tunggang sedemikian, maka duit orang lebih-lebih lagilah !

Sebab itu, artikel kali ini ingin membantu anda mengenali ciri-ciri scammers yang melakukan kerja-kerja Ponzi scheme ni atas duit orang ramai.

 

Ciri-ciri Scam

Tidak susah untuk mengenali ciri-ciri scam ini. Memang apa yang mereka lakukan adalah sama saja. Cuma olahan ayat mereka dan cara eksploitasi itu mungkin mengikut kreativiti masing-masing. Ikuti beberapa ciri-ciri di bawah :

 

1) Ada Money Game

Money game ini macam mana?

Dia akan janji kepada anda sebagai contoh kalau anda letak RM1000, anda akan CONFIRM dapat RM10,000 dalam masa sebulan/setahun. Kalau anda letak RM10,000, anda CONFIRM boleh untung sampai RM100,000 dalam masa beberapa bulan atau tahun.

Hebat betul, boleh confirmkan keuntungan sekali dengan capital. Kalah Bursa Saham. Patutnya Tabung Haji, KWAP, KWSP dan institusi-institusi besar boleh invest pada orang (scammers) ini je. Sebab melabur takkan rugi dan confirm untung.

Tapi itulah yang salahnya pada apa yang scammer-scammer ni buat. Pelaburan itu sendiri naturenya adalah risiko. Bila ada risiko, maksudnya ada kemungkinan untuk rugi. Capital mungkin boleh susut dan untung mungkin tak dapat. Tetapi bila sang scammer boleh janjikan keuntungan CONFIRM, itu bukti yang dia dah menyalahi konsep pelaburan.

Bahkan, itulah konsep pelaburan dalam Islam iaitu Al-Ghurm Bil Ghunm. No pain no gain. No reward without taking risk.

Dan risk yang kita ambil dalam pelaburan itu pula, dia bukan macam risk dalam money game yang gang-gang scammers ni buat. Risiko bagi yang masuk money game macam ni adalah risiko kebodohan, bukannya risiko pelaburan disebabkan oleh faktor ekonomi ke, faktor politik ke, faktor industry atau lain-lain faktor yang signifikan.

Risiko kebodohan sebab boleh percaya pada gang scammers ini dengan janji-janji untung sekian, dapat sekian-sekian.

Money gamers ini selalu janjikan keuntungan lebih 20%. Anda mungkin boleh dapat setinggi ini bahkan lebih tinggi melalui platform saham, tetapi untuk anda dapat konsistensi keuntungan macam ni, anda perlu ada ilmu yang betul-betul dapat membantu pelaburan saham anda. Tetapi peliknya pada money game ini, tak ada ilmu apapun, dump duit lepas tu dijanjikan CONFIRM dapat untung besar macam tu.

Pelaburan unit trust yang betul-betul boleh bagi 10%-15% pun tak banyak. Tiba-tiba ada pula ‘pelaburan’ yang boleh janjikan keuntungan lebih 20%. Nampak sangat menipunya.

 

2) People Recruitment Based, Not Product-Based

Anda jangan samakan benda ni dengan agen takaful atau agen Unit Trust. Takaful dan unit trust adalah instrument kewangan yang sah dan diperakui oleh Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti. Takaful dan unit trust itu sendiri adalah produk. Jadi produknya ada.

Tetapi yang gang scammers ni buat adalah dia tarik duit downline untuk kayakan upline. So, sistemnya adalah people recruitment based. Lagi ramai orang join, lagi bagus.

pyr

Produknya apa? Tak ada.

Kalau yang ada pun, macam tulah. Ditunggang produk itu konon nak bagitahu mereka jual produk tersebut tetapi hakikatnya, produk itu hanya ada untuk mereka berlepas diri saja kalau ada orang bising-bising.

Semakin ke atas, duit semakin banyak. Semakin ke bawah, semakin hilang duit. Produk itu tak bergerak dalam pasaran pun.

Agen-agen scammers ni akan tunjuk benda-benda mewah pada anda, tetapi bila anda dah masuk ke dalam scam itu, duit anda hilang dengan dia-dia sekali menghilang dan mengelak.

 

3) Tunjuk Kereta Mewah, Benda-benda Mewah

Yang ini biasalah pada kebanyakan orang. Selalu inilah modal mereka untuk nak pengaruhi orang ramai.

‘Tengok, aku dah kaya.’

‘Kau tu duk kerja makan gaji lagi. Mari join aku ni.’

Hati-hati. Jangan buta mata hati dengan dunia. Kalau nak merasa kereta mewah sekejap, pergilah sewa daripada bagi duit kepada scammers ini dan nanti anda yang menyesal.

Tidaklah semua orang yang datang bawa kereta mewah itu bawa benda yang salah. Kalau yang datang kepada anda itu agen takaful, anda layankan je lah. Tetapi anda nak ambil tak ambil produk takaful, itu kemudian cerita.

Tetapi gang scammers ini kalau datang bawa kereta mewah, approach anda, anda boleh angkat kaki. Dengar boleh, tetapi lepas itu, bagi teguran dan ajar sikit mamat scammers ni.

 

4) Blacklisted by Bank Negara Malaysia

Anda boleh juga pergi ke web Bank Negara Malaysia, iaitu bank pusat kita, dan buka pada Consumer Alert and Updates. Bank Negara Malaysia telah menyediakan list beberapa syarikat scam dan diblacklist.

Anda boleh tekan link berikut : http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert

Mungkin belum semua syarikat scammmers ada dalam list tersebut sebab scammers di Malaysia ini tumbuh bagai cendawan selepas hujan, tambah-tambah di musim ekonomi bermasalah ini.

Cuma, anda perlu alert dengan pesanan Bank Negara tentang siapa yang boleh berikan servis kewangan di Malaysia ini dan apa kesannya kalau berlaku apa-apa pada anda bila anda terlibat dengan syarikat yang tidak sah dan buat kerja-kerja Ponzi scheme ni.

 

Nak Elak Scam?

1) Kekayaan Datang Dari Usaha

Anda kalau invest dalam saham, anda mungkin boleh dapat sebanyak apa yang dijanjikan oleh scammers itu. Tetapi itu anda tetap kena ada belajar ilmu tentang melabur dalam saham sebab ia berisiko dan anda mungkin boleh kehilangan capital anda.

Bukan main campak duit macam tu saja, kemudian berharap keuntungan lebih 100% dalam setahun. Berusaha sama ada belajar berbisnes, masuk melabur melalui platform yang sah, belajar ilmu pelaburan, jangan tamak.

 

2) Belajar Merancang Kewangan Anda

Ada yang bawa keluar EPFnya letak habis dalam Ponzi scheme, akhirnya EPF burn dan duit retirement dah tak ada. Kenalah bekerja semula walaupun dah makin berumur.

Yang muda pun sama.

Janganlah kalau dah tergadai semua wang itu, baru nak menangis. Masa itu menyesal pun tak guna lagi.

Sebab itu, belajar merancang kewangan anda. Dalam konsep perancangan kewangan, letak semua lebihan duit anda dalam satu jenis pelaburan adalah kerja gila. Tambah bila ‘pelaburan’ itu adalah scam, memang tersangatlah teruk.

Belajar uruskan kewangan, tahu apa itu emergency fund, apa itu diversification, tahu pelaburan-pelaburan lain.

 

3) Masuklah Ke Dalam Instrumen Kewangan Yang Sah

Kalau anda nak melabur, anda boleh cari banyak pelaburan lain lagi yang diluluskan oleh Suruhan Sekuriti seperti Stock, Unit Trust. Anda juga boleh melabur dalam hartanah, ASB, AHB, emas dan lain-lain yang sah dan tidak ada ciri money game.

Ini marah bila agen Unit Trust atau takaful approach, tetapi bila scammers approach, pucuk dicita ulam mendatang, kecil tapak tangan nyiru ditadahkan. Akhirnya duit hilang baru menyesal tak berkesudahan.

p/s: Pastikan anda dapat membezakan fungsi takaful dan unit trust