Jangan bercita-cita wahai perempuan

“buat apa penat-penat sambung belajar? Baik duduk rumah jaga makan minum suami. Nanti suami cari lain kan susah”,

Sinis komentar yang hinggap di telinga itu.

“kesian la siapa yang berbinikan doktor, terabai kehidupan. Semua kena urus sendiri. Siapa suruh cari bini doktor”,

Maka isteri yang terhimpit dengan keperluan sumbangannya kepada masyarakat dan dalam masa yang sama dituntut untuk ‘pastikan suami makan air tangan isteri’, terduduk menangis dan tertekan emosi akibat sindiran yang tidak henti.

Ya. Mempunyai cita-cita membuktikan kami juga manusia seperti makhluk lelaki, namun hakikatnya wanita tetap tidak dapat lari dari sebuah dilema.

Credit pic: Mvslim.com
Isu: Dilemma Have It All.

Tertarik dengan isu yang cuba dibawa oleh golongan femnisme yang realistik sekitar tahun 2012, iaitu ‘Can women really ‘Have it all’?” dengan mengetengahkan perbincangan-perbincangan seputar permasalahan besar bagi wanita iaitu, -bukan masalah dalam pengurusan antara kerjaya dan keluarga- tetapi lebih besar dari itu, iaitu wanita-wanita yang takut untuk bercita-cita.

Seorang journalist wanita menulis dalam akhbar ‘The Atlantic’, berkenaan sebuah tajuk menarik, iaitu “We Need To Tell Girls, They Can Have It All (even if they can’t)”, dan dikisahkan pernah berlaku semasa Anne Mulchahy, seorang tokoh korporat wanita yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidang itu dijemput untuk memberikan ucapan di Harvard Business School, ada seorang peserta bertanyakan soalan, “what it took to be CEO?”. Dan beliau menjawab, beliau perlu berhenti daripada menangis di tepi jalan ketika berhadapan dengan situasi tekanan bisnes dan rumahtangga.  Jawapan tersebut membuatkan topik perbincangan dan soalan peserta bertukar dari topik business leadership kepada work-life balance, hanya kerana peserta lebih tertarik untuk mengenali bagaimana mampu seorang wanita memenuhi cita-citanya.

Gayle, journalist tersebut kemudian menimbulkan persoalan, “Is all of this talk about our personal lives undermining women? And do we spend as much time encouraging girls to excel as we do helping them balance work and family?”.

Tidak dinafikan bahawa memiliki cita-cita dan kesungguhan ke arah mencapai cita-cita bagi seorang wanita, merupakan antara dilema terbesar dalam hidup. Saya sendiri tidak terkecuali, lebih-lebih lagi kini anak bakal memasuki angka 2.

Lantaran kita dimomokkan oleh pemikiran masyarakat yang penuh ugutan seperti, “perempuan tinggi manapun dia, ceruk dapur juga nanti”, “jangan banyak sangat bersuara, nanti tiada lelaki nak”, “perempuan tak payah sibuk urusan luar, nanti keluarga cerai berai”, “siapa suruh isteri dia sibuk, sebab tu suami dia curang” dan momokan-momokan lain yang negatif. Sehingga peratus wanita yang berjaya memenuhi cita-cita sebenar yang diburu dalam masa yang sama berkeluarga adalah sangat kecil.

Tertarik mengikuti perbincangan-perbincangan seputar, “Do women find it hard to be ambitious due to guilt and pressure to raise a family?”.

CNN telah mengadakan temu bual bersama 10 orang tokoh wanita yang terdiri dari kalangan senator, CEO, perancangan strategi bagi parti politik, mantan timb. presiden saluran ESPN, dan sebagainya di bawah topik, “Our Struggle To Have It All”.

Konklusi yang dapat disimpulkan dari responder-responder ada 4, iaitu:

1- soalan tersebut tidak patut timbul hanya bagi wanita, mengapa lelaki juga tidak ditanya? Bukankah jika lelaki mempunyai kerjaya, mencapai cita-cita, dia juga perlu prihatin dan mengambil berat terhadap keluarganya? Kerana seorang bapa juga tidak boleh berlepas tangan dalam urusan keluarga, rumahtangga dan anak-anak.

2- masalah akan timbul apabila lelaki tidak berubah seiring perubahan yang dialami oleh wanita. Apabila lelaki-lelaki masih selesa ditakuk tradisional, memandang wanita sebagai orang gaji dan pelayan di rumah, pulang ke rumah mahu terus disambut di muka pintu dan terhidang air panas maka peluang untuk wanita berimpian besar akan sentiasa disekat dan diancam.

3- ‘have it all’ bukanlah sebagai matlamat sebenar, tetapi yang sebenarnya ialah mempunyai peluang untuk membuat keputusan dalam pemilihan seperti mana lelaki juga diberi peluang.

4- sokongan pihak luar, adalah sesuatu yang sangat-sangat diperlukan terutamanya stereotype masyarakat yang masih banyak negatifnya.

Sungguh. Saya tertarik dengan kesedaran bahawa wanita juga adalah manusia. Maka bukankah setiap manusia itu punya impian dan hak untuk diberi peluang membuat keputusan dalam hidup?

Hanya segelintir wanita yang diizinkan Allah untuk beruntung memiliki pasangan yang memahami dan bertolak ansur sepertimana yang selayak dan sepatutnya dilakukan oleh setiap pasangan.

Believe in Yourself and Negotiate For Yourself.

Arus baru feminisme ini dipelopori oleh seorang tokoh, Sheryl Sandberg, Ketua Pegawai Operasi Syarikat Facebook, juga merupakan mantan Timbalan Presiden Global Onlines Sales and Operation bagi syarikat Google dan tersenarai sebagai salah seorang dari 100 orang tokoh berpengaruh seluruh dunia oleh majalah TIME. (boleh tonton ucapannya dalam ruangan TED berkenaan tajuk: “Why we have too few women leaders”)

Sheryl cuba mengetengahkan 3 point penting bagi golongan wanita untuk melihat kehidupan yang lebih jauh.

Point 1: Sit at the table.

Hakikatnya, wanita sendiri yang perlu memiliki keberanian dari dalam untuk merobohkan benteng inferiority terhadap lelaki lantaran sebenarnya antara lelaki dan wanita, tahap intelektual dan gerak kerja adalah sama, tiada apa yang membezakan.

Gender tidak sepatutnya menjadi isu kerana kredibiliti, wibawa, kesungguhan dan nilai-nilai positif yang lain seharusnya yang menjadi kayu ukur dalam menilai kehebatan.

Makanya wanita harus berani untuk ‘sit at the table’, sebaris lelaki dalam membawa isu dan bidang yang menjadi kepakarannya. Tidak perlu terlebih segan dan ‘inferior’ hanya semata beranggapan lelaki lebih mahir atau lelaki lebih tajam buah fikiran mereka. Kerana banyak sejarah sohabiah dan cendekiawan Islam yang terdiri dari kalangan wanita, ilmu dan buah fikiran mereka bukan sahaja diiktiraf bahkan menjadi pakar rujuk ummat sejagat.

Point 2: Make your partner a real partner.

Ketenteraman dan toleransi dalam rumahtangga sangat memainkan peranan. Jujurnya fitrah seorang wanita, keluarga adalah segala-galanya. Ikatan tali keluarga kadang kala menjadi faktor wanita perlu berhenti malah berundur dari terus menapak.

Justeru, memilih dan memiliki pasangan yang memahami merupakan satu anugerah yang membantu seorang wanita memenuhi cita-citanya. Buat pilihan yang bijak dan berdoalah kepada Allah agar diberi pasangan hidup yang membantu dan menguatkan kita dalam memberikan sumbangan kepada masyarakat.

Selain itu, pandangan masyarakat harus diubah untuk lebih menghargai pilihan suami yang membantu isteri malah sewajarnya tindakan-tindakan baik sebegitu menjadi suatu fenomena biasa. Bak kata almarhumah Ustazah Yoyoh Yusra, mantan ahli parlimen Partai Keadilan Sejahtera (PKS) yang juga merupakan seorang isteri beranak 13 orang semuanya, dalam soal rumahtangga dan jawatannya sebagai tokoh masyarakat, “pernikahan itu sendiri terbina dengan komitmen dan prinsipnya adalah saling memberi dan berbahagi peranan”. (Beliau telah meninggal dunia dalam kemalangan pada 21 Mei 2011 dan pemergiannya ditangisi oleh seluruh masyarakat Indonesia).

Point 3: Don’t leave before you leave.

“Don’t leave before you leave. Stay in. Keep your foot on the gas pedal, until the very day you need to leave to take a break for a child- and then make your decisions. Don’t make decisions too far in advance, particularly ones you’re not even conscious you’re making”.

Seriously, kesan didikan momokan tanpa mengira dalam kalangan masyarakat barat dan timur, telah mencipta satu pemikiran dalam kalangan anak-anak muda wanita untuk melihat rumahtangga sebagai matlamat utama meski ketika itu mereka masih terlalu awal dan sedang berpotensi besar untuk terus menyumbang.

Sesungguhnya perkara ini adalah sesuatu yang amat bahaya kerana hasilnya, lambakan anak-anak muda wanita dibazirkan dengan kesibukan  berhias dan mencari cinta. Dan terhasillah satu kelompok masyarakat wanita yang takut untuk ke hadapan, berfikir, bersuara dan bertindak asing dari kepompong biasa pemikiran masyarakat, bimbang dilihat aneh dan rebellious.

Dan kekurangan serta kesilapan dalam memenuhi 3 point inilah yang membuatkan terciptanya darjat antara manusia yang sama, sekadar dibezakan oleh jantina lelaki dan wanita.

Penutup: Bercita-cita itu Bukti Menjadi Manusia yang Hidup.

Perjuangan kewanitaan seharusnya tidak mengejar kesama-rataan wanita dan lelaki dari sudut bentuk fizikal, tetapi perjuangan sebenar adalah dalam mendidik lelaki untuk memiliki kesedaran meletakkan wanita pada kemuliaan dan kebebasan sepertimana yang telah diletakkan oleh Islam.

Hal kebebasan terhadap wanita dalam membuat pilihan hidup ditekankan oleh Allah menerusi ayat penyusuan -yang lazimnya dilihat sebagai memang tugasan seorang ibu- namun tetap disyaratkan untuk mendapat persetujuan ibu itu sendiri, “..Apabila keduanya ingin menyapih dengan persetujuan dan pemusyawaratan antara keduanya, maka tidak ada dosa atas keduanya..” (alBaqarah: 233) apatah lagi dalam perkara-perkara berkaitan kehidupan seorang wanita itu sendiri.

Tidaklah saya melihat kepada perlunya wanita semua keluar menjadi pemimpin dan bekerjaya -lantaran saya sendiri cenderung untuk melebihkan keluarga- namun perkara yang perlu dilihat di sini ialah, masyarakat dan terutamanya kaum lelaki yang bakal menjadi suami perlu memiliki kesedaran untuk memberi peluang dan sokongan kepada wanita-wanita yang hidup di sekeliling mereka untuk memiliki cita-cita, memenuhi cita-cita dan membuat keputusan dalam hidup mereka sendiri selagi mana tidak berlawanan dengan hukum syarak.

Kerana, bukankah wanita juga manusia?

Hujah Nabi Ibrahim ini membuatkan ramai orang kafir diam tercengang.

Ingatkah anda tentang kisah seorang raja yang sangat zalim bernama Numrud ?
Allah Menyebuatnya di dalam al-quran agar manusia meneliti tentang kisah hebat ini yang melibatkan nabi Ibrahim dan Raja Numrud yang merupakan Raja Iraq ketika itu.

Ketika Numrud meminta untuk berdebat dengan nabi Ibrahim tentang Allah, ada satu Kehebatan Allah yang tiada sesiapa pun dapat melakukannya bagi mereka yang bergelar makhluk. Ia merupakan tamparan kepada keegoan Numrud yang tidak mahu menerima kebenaran yang nyata.

Apabila nabi Ibrahim menceritakan tentang Kekuasaan Allah Yang Mampu Menghidupkan serta Mematikan dengan berkata :

“Tuhanku ialah Yang menghidupkan dan Yang mematikan”

Numrud dengan ‘loyar buruk’nya berkata :

 “Aku juga boleh menghidupkan dan mematikan”

Lalu Numrud meminta pembantunya membawakan dua orang kepadanya dan membunuh salah seorang daripada mereka serta membiarkan seorang lagi untuk terus hidup!

Sebenarnya jawapan yang diberikan Numrud itu tidak menjawab langsung kenyataan nabi Ibrahim tentang Allah bahkan menampakkan kebodohannya sendiri.

Nabi Ibrahim tidak sesekali goyah dengan peristiwa pembunuhan Numrud ke atas orang tersebut walaupun ia merupakan satu peristiwa yang sungguh menakutkan bagi manusia yang berada di sekeliling mereka ketika itu.

Lalu dengan hidayah yang diberikan Allah kepada nabi Ibrahim, baginda memberi hujah yang tidak lagi memberi ruang kepada Raja Numrud untuk ‘loyar buruk’

Nabi Ibrahim berkata :

“Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur, oleh itu terbitkanlah ia dari barat?”

Allahuakbar!

Jawapan yang diberikan nabi Ibrahim tersebut membuatkan Numrud dan orang-orang yang berada dalam kebathilan tercengang diam sehingga ternganga mulut mereka kerana merasakan ia bukannya jawapan yang biasa!

Namun begitu, Numrud tetap berkeras hati untuk menerima kebenaran yang disampaikan oleh nabi Ibrahim sehingga akhirnya dia mati dalam keadaan yang sungguh hina ketika Allah mengutuskan seekor nyamuk ke dalam telinganya.

Jika kita meneliti dengan lebih mendalam tentang kisah ini, kita akan dapati bahawa kebenaran itu tidak akan menjadi benar bagi mereka yang menutup pintu hati mereka daripada dimasuki oleh kebenaran.

Sehebat mana pun hujah atau peristiwa yang berlaku di depan mata, jika ia mengunci pintu hatinya dengan kunci keegoan dan keangkuhan serta tidak membenarkan untuk ia memasuki ke dalam hati, maka bagaimana lagi caranya?

Oleh kerana itulah hidayah merupakan satu-satunya pemberian yang Allah Kurniakan kepada hambaNya walaupun mereka menutup pintu hati mereka. Hidayah yang Allah telah Kurniakan kepada kita jangan sesekali kita menghalaunya keluar dari diri kita kerana jika kita berbuat demikian kemungkinan ia tidak lagi pulang kepada kita sehingga menyebabkan diri kita akan dimurkai olehNya. Wallahua’lam.

 

Doaku Tidak Pernah Dikabulkan

Sebagai orang beriman kita sentiasa mengharapkan sesuatu daripada Allah SWT, sebab itu kita sentiasa membaca Al-Fatihah dalam solat kita sebagai sebuah manifestasi pengharapan kita kepada Rabul Jalil.

 

“Hanya sanya kepada Engkau kami menyembah dan hanya sanya kepada Engkau kami meminta” Al-Fatihah:5

 

Dan ada orang apabila ia meminta kepada Allah, maka Allah tunaikan permintaannya segera, dan ada orang Allah tangguhkan permohonannya sehinggalah sesuatu tempoh yang ditentukan malah ada permintaan doa yang Allah SWT tidak memperkenankan permohonanya sehinggalah nyawanya diambil. Semua ini berada dalam urusan Allah Azza wa Jalla.

Saat kita meminta kepada Allah SWT dengan penuh pengharapan dan penyerahan dalam syahdu doa, permintaan kita belum nampak hasilnya. Permohonan dalam doa belum kunjung tiba.

Jangan pernah sekali berputus asa pada rahmat Allah SWT kerana Allah SWT merencanakan sesuatu yang amat baik bagi kita yang tidak diketahui oleh akal kita yang lemah ini. Belajar dari kesabaran Musa AS, keteguhan Yusuf AS dan keperibadian junjungan besar Rasulullah SAW.

Selain itu, ada beberapa sisi yang perlu dan amat penting untuk dikoreksi dan dimuhasabahkan. Kerana boleh jadi sudut ini yang membuatkan doa kita belum diperkenankan antaranya:

1.Tergesa-gesa untuk dikabulkan doanya

Rasulullah SAW bersabda:

“Doa seseorang sentiasa akan dikabulkan selama ia tidak berdoa untuk perbuatan dosa ataupun untuk memutuskan tali silaturahim dan tidak tergesa-gesa.” (H.R. Muslim)

2. Hasil rezekinya dari sumber haram

Rasulullah SAW membaca dua ayat Al-Quran tentang rezeki yang halal lalu baginda menceritakan tentang seorang lelaki yang telah menempuh perjalanan yang jauh sehingga rambutnya kusut-masai dan berdebu. Kemudian orang itu mengangkat tangannya ke langit seraya berdoa: “Wahai Tuhanku, wahai Tuhanku”, padahal makanannya dari sumber yang haram, minumannya dari yang haram, pakaiannya dari yang haram dan diberi makan dari sumber yang haram, maka bagaimanakah Allah akan memperkenankan doanya?”  (H.R. Muslim)

Ya Allah perkenankan permintaan kami sekiranya ia baik untuk kami.

Sebab inilah yang menjadikan mereka terbaik dan terhebat!!!

Al-Quran.. Ya Al-Quran lah yang menjadikan sesuatu itu terbaik daripada kalangan yang baik-baik.

Apa buktinya?

Buktinya, apabila Allah SWT menurunkan Al-Quran dari Lauhul Mahfuz ke langit dunia dan dari langit dunia kepada Rasulullah SAW melalui perutusan Jibril AS, selama 23 tahun maka malaikat Jibril AS menjadi sebaik-baik malaikat daripada keseluruhan ratusan ribu malaikat yang wujud.

Al-Quran diutuskan kepada junjungan besar nabi kita Muhammad Rasulullah, maka baginda telah menjadi sebaik-baik Rasul dan para nabi, Allah SWT mengangkat kedudukan baginda menjadi tinggi.

Al-Quran Al-Karim diturunkan pada bulan Ramadhan maka bulan Ramadhan menjadi sebaik-baik bulan daripada bulan-bulan yang seperti mana kesepakatan ulamak dalam hal ini.

Begitu juga Lailatul Qadr adalah malam yang terbaik daripada ratusan malam yang kita pernah rasai dek kerana malam itulah turunnya Al-Quran Al-Karim.

Para sahabat RA menjadi generasi yang terbaik yang pernah wujud dalam dunia ini kerena kuatnya hubungan mereka dengan Al-Quran.

Maka kalau kita juga mahu menjadi hebat, keluarga yang terhebat, masyarakat terhebat serta negara yang terhebat maka dampinglah dengan Al-Quran, jadilah ia sebagai rujukan dan sumber inspirasi maka kita akan menjadi terhebat sebagaimana yang berlaku pada makhluk-makhluk Allah SWT yang lain.

Bukan meninggalkan Al-Quran serta membelakangkannya malah yang lebih parah apabila mengganggap mengikut Al-Quran seperti memundurkan diri ke belakang sedang semua tamadun menuju ke hadapan. Jom berdamping dengan Al-Quran.

 

 

Kenapa Aku Tidak Pernah Merasai Kemanisan dalam Beriman?

Selama umur kita mencapai akil baligh pernahkah kita merasai kemanisan saat meyakini sesuatu yang kita imani seperti dalam rukun iman. Atau merasai kehangatan cinta saat menghadap Sang Pencipta dalam sujud-sujud kita?

Semuanya dirasai seperti robot atau mesin yang bergerak tanpa punya perasaan dan roh, ia sekadar gerakan atau sesuatu yang sudah kita tahu hasil pelajaran dari para ulamak untuk kita imani tetapi ia hanya sekadar maklumat yang tidak meresap dalam jiwa mahupun membekas dalam sanubari sehingga tingkat-tingkat ketakwaan itu menjadi utuh dan kemanisan iman mula membunga.

3 Perkara kalau anda lakukan, pasti iman anda akan mula berbunga lalu membuahkan kemanisan sehingga jiwa anda terisi dan bahagia walaupun diuji dengan pelbagai mehnah dan ujian dari Allah SWT.

  1. Anda mencintai dan menyayangi Allah dan Rasul-Nya melebihi segala-galanya malah melebihi diri anda sendiri.
  2. Anda mempunyai sahabat atau teman rapat dan anda mencintainya sepenuh hati anda kerana Allah dan Rasul-Nya bukan kerana harta, rupa paras, keturunannya atau lain-lain.
  3. Anda telah melakukan dosa, dan hati anda merasa penyesalan yang teramat dan berusaha meninggalkan dosa tersebut sehingga anda merasai benci untuk kembali dicampak ke dalam neraka setelah Allah SWT telah menyelamatkan diri anda.

Sekiranya 3 perkara ini anda berjaya lakukan, maka bermulalah kehidupan anda sebagai orang yang baru, merasai kehangatan iman, datanglah ujian setinggi gunung pun, musuh seluas lautan, semuanya kecil di mata anda, pergantungan anda hanya diserah pada Rabbul Jalil.

‘Takbir Raya’ Bergema di Al-Aqsa Walaupun Bukan Hari Raya

28 Julai 2017 umat Islam Palestin berarak memasuki Masjid Aqsa sambil berteriakan dan melaungkan takbir raya.

Sayup kedengaran di langit Aqsa laungan membesarkan Allah seolah-olah mereka menyambut hari raya, sedangkan Syawal telah meninggalkan jejak.

Setiap keluarga dan segenap lapisan masyarakat berbondong-bondong bertakbir raya sambil memasuki halaman Masjid Al-Aqsa setelah beberapa hari dinafikan hak mereka untuk memasuki masjid.

Negara haram Israel telah menghalang umat Islam daripada memasuki kawasan masjid dan membuat beberapa regulasi baru kononnya untuk keamanan seperti memasang alat pengesan logam serta kamera keselamatan di setiap pintu masuk ke kawasan masjid.

Setelah desakan umat Islam seluruh dunia serta beberapa ancaman daripada negara jiran menyebabkan mereka akur dan menarik semula halangan yang dijalankan.

Umat Islam Palestin dapat kembali masuk ke dalam Masjid Aqsa dengan perasaan yang gembira dan penuh kemenangan setelah usaha-usaha dijalankan oleh pelbagai pihak termasuk para murabithin di pintu-pintu Masjid Aqsa.

Kemenangan ini disambut dengan laungan takbir sehingga ada menyangka  kiranya mereka masih lagi menyambut hari raya tetapi laungan takbir itu sebagai suatu manifestasi kemenangan umat dalam mengembalikan hak Masjid Aqsa ditangan umat Islam.

Allahu Akbar Allahu Akbar walillahil hamd.

Rupanya Inilah Ibadah yang Paling Banyak Islam Anjurkan


Bagi mengetahui ibadah yang paling banyak dianjurkan kepada orang beriman, marilah sama-sama kita perhatikan ayat Allah ini beserta tadabbur. Allah berfirman:

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّـهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّـهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Perkataan banyak dalam bahasa Arab disebut dengan lafaz (كثيرا).

Maka kita dapati bahawa dalam ayat di atas, Allah menyebutkan akan kepentingan untuk kita banyak memperingati-Nya bahkan lebih banyak daripada kita melaksanakan ibadah yang lain seperti puasa dan lain-lain!

Bukan sekadar itu, ayat ini menunjukkan dua hal yang besar iaitu:

  1. Kebiasaan apabila Allah s.w.t ingin menyebutkan sesuatu sifat maka cukup Allah sebutkan satu jantina manusia yakni kebiasaannya pada kaum lelaki. Sebagai contoh:

الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ

(Orang beriman itu ialah) orang-orang yang sabar, orang-orang yang benar,orang-orang yang sentiasa taat akan perintah Allah, orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, dan orang-orang yang beristighfar pada waktu sahur. (ali-Imran:17)

Walaupun ia merujuk kepada lelaki (pada kaedah bahasa Arab), ia tidak bermakna kaum lelaki sahaja yang termasuk dalam sifat tersebut. Hal ini disebabkan dalam bahasa Arab jika ada percampuran antara lelaki dan perempuan maka memadai hanya menyatakan sifat yang merujuk pada lelaki kerana ia akan merangkumi kedua-dua jantina ini.

Demikian berbalik pada ayat di atas sekali, Allah menyebutkan sifat bagi lelaki dan wanita yang banyak mengingati Allah. Hal ini sudah tentu amat penting kerana disebutkan sifat ini bagi kedua-dua jantina secara berasingan yang merujuk kepada penegasan kepada amalan tersebut.

  1. Allah s.w.t menyebutkan sifat ini pada akhir ayat selepas sifat-sifat yang lain yang merujuk kepada dua penafsiran iaitu:
    i- Sebagai pembuktian seorang mukmin memiliki sifat-sifat yang lain itu seperti orang yang benar dengan Allah adalah mereka yang paling banyak mengingati-Nya.
    ii- Boleh juga merujuk untuk memperoleh sifat-sifat sebelumnya maka solusinya adalah dengan banyak mengingati Allah s.w.t.

Lihatlah apabila Allah berpesan kepada nabi Zakaria atas kurniaan Allah padanya:

وَاذْكُر رَّبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِيِّ وَالْإِبْكَارِ

ingatlah kepada Tuhanmu (dengan berzikir) banyak-banyak, dan bertasbihlah memuji Allah (dengan mengerjakan sembahyang), pada waktu malam dan pada waktu pagi. (ali-Imran:41)

IMG-20170801-WA0003Begitu nabi Musa a.s. dalam doa memohon pertologan pada Allah menyatakan:

كَيْ نُسَبِّحَكَ كَثِيرًا ﴿٣٣﴾وَنَذْكُرَكَ كَثِيرًا

“Supaya kami banyak memujiMu dan kami banyak menyebut dan mengingatiMu” (Taha:33-34)

Bahkan Allah s.w.t sendiri yang memerintahkan untuk kita berbuat demikian:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّـهَ ذِكْرًا كَثِيرًا

Wahai orang-orang yang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya. (al-Ahzab:41)

Bukan hanya ketika senang perlu banyak mengingati-Nya hatta dalam SUSAH dan PAYAH seperti dalam peperangan:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَاذْكُرُوا اللَّـهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu bertemu dengan sesuatu pasukan (musuh) maka hendaklah kamu tetap teguh menghadapinya, dan sebutlah serta ingatilah Allah (dengan doa) banyak-banyak, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). (al-Anfal:45)

Tidak sekadar itu, malah Allah menyifatka orang MUNAFIK dengan sifat sebaliknya:

وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّـهَ إِلَّا قَلِيلًا

dan mereka pula tidak mengingati Allah melainkan sedikit sekali (jarang-jarang). (an-Nisa’:142)

Kenapa zikir dan mengingati Allah perlu dibanyakkan??
Kerana ia ibadah yang tidak perlu wudu’,
Tidak perlu berpaling menghadap qiblat,
Tidak memmerlukan penat lelah,
Tidak harta dan masa tertentu,

Tetapi ia memerlukan TAUFIQ dan BANTUAN Allah s.w.t agar dipermudahkan lidah menyebutnya dan hati menginsafi hakikatnya.

Tambahan lagi, memperbanyakkan zikir merupakan tanda seseorang itu dekat dengan kejayaan:

وَاذْكُرُوا اللَّـهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

sebutlah serta ingatilah Allah (dengan doa) banyak-banyak, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).

 

 

 

 

 

 

 

Allah!! Takutnya bila 3 Anggota Badan ini diazab Allah

Gerun perasaan ini apabila membaca ayat Al-Quran, Allah SWT mengazabkan 3 anggota badan dengan azab yang pedih dan menggerunkan. Apa 3 anggota tubuh badan itu?

1.DAHI MANUSIA

2.RUSUK MANUSIA

3. BELAKANG BADAN MANUSIA

(Iaitu) pada hari dibakar emas perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam, lalu diselar dahi mereka, dan rusuk mereka serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka): “Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah (azab dari) apa yang kamu simpan itu” [At-Taubah:35]

Kenapa Allah SWT mengazab tiga anggota badan ini? dengan suatu azab yang menyakitkan. Dalam ayat ini Allah SWT mengaitkan dengan perbuatan mengumpul harta benda yang terdiri daripada emas dan perak sehingga mereka lalai daripada menggingati Allah SWT dan tidak mengeluarkan sedikit pun dari harta mereka untuk orang lain baik zakat mahupun sedekah.

Ketiga-tiga anggota ini amat berkait rapat dengan orang yang hidupnya hanya mencari dunia dan kekayaan untuk dirinya sendiri sehingga keadaan hidup mereka membuatkan mereka rungsing dengan harta dunia ini.

  • Mereka akan mengerut dahi mereka memikirkan harta tersebut.

 

  • Setelah rungsing itu tidak hilang, mereka mengiring rusuk mereka ke kanan dan ke kiri.

 

  • Tidak juga hilang kerisauan tentang dunia lalu mereka berbaring dengan belakang mereka diletakkan di pembaringan.

Inilah orang yang hidupnya hanya untuk mengumpul emas dan perak sehingga harta itu sendiri menjadi bahan bakar 3 anggota badan ini. Ketahuilah bahawa dunia adalah ladang akhirat.

Inilah bakal imam besar kepada anak cucu kita nanti

‘Amir Fallatah yang merupakan salah seorang pelajar dari Maahad Tahfiz Al-Quran di Makkah, telah mengejutkan orang ramai ketika beliau mengalunkan ayat suci al-quran dalam majlis tahunan Maahad Tahfiz tersebut.

Turut hadir ke majlis tersebut dua orang imam besar iaitu Sheikh Abdul Rahman As-Sudais dan Sheikh Yaser Al-Dosary.

Disebabkan tertarik dengan bacaannya, Sheikh Abdul Rahman As-Sudais terus bangun lalu mencium kepala ‘Amir Fallatah sesudah beliau selesai membaca ayat al-quran dan menyampaikan kepadanya kata-kata yang penuh motivasi :

“Kamu akan jadi imam Makkah pada masa akan datang”

 

 

Sheikh Sudais mencium kepalanya

Dengarkan bacaannya yang merdu

Di sini

3 Muslimah Menggoncang Dunia melalui Pendidikan

kunanta

Salah satu laman di Universiti Qarawiyyin, Morroco
  1. Fatimah Al-Fihriyyah

Tahun 859 Masihi, hasil usaha dan keringat beliau maka lahirlah sebuah universiti yang terawal, tiada universiti sebegini sebelumnya baik di barat mahupun di timur. Beliau, anak saudagar kaya raya merupakan perintis kepada penubuhan Universiti Qarawiyyin, Morroco. UNESCO telah mengiktiraf universiti ini sebagai universiti yang tertua di dunia. Universiti ini sehingga kini masih beroperasi, wanita ini membuatkan dunia barat juga berlumba menubuhkan universiti-universiti sebagai pusat keilmuan.

mak_85182559

Pintu gerbang Al-Madrasah Al-Soulatiyyah di Mekah
  1. Soulat El-Nisa

Mungkin ramai yang tidak mengenali wanita ini, beliau berasal daripada Kolkata, India, pada tahun 1872 Masihi ketika beliau melaksanakan haji di Mekah, beliau telah menginfaqkan hartanya bagi mewujudkan sebuah institusi pengajian percuma yang melahirkan para sarjana islam yang ulung. Institusi ini dipimpin oleh seorang ulamak india yang terkenal iaitu Sheikh Rahmatullah dan institusi pendikan ini diberi nama semperna nama penyumbang dana yang terbesar iaitu Al-Madrasah Al-Soulatiyyah yang terletak di Mekah. Banyak para ulamak yang lahir daripada institusi ini datang dari pelusuk dunia malah para tok guru pondok dari Tanah Melayu dan Indonesia juga belajar di sini.

  1. Rosmah Mansor

Wanita yang tidak asing bagi rakyat Malaysia, beliau merupakan isteri kepada Perdana Menteri Malaysia yang keenam. Sumbangan beliau dalam dunia pendidikan terutama berkaitan dengan pendidikan awal kanak-kanak. Beliau telah merintis satu usaha yang murni bagi mengasah kebolehan kanak-kanak di awal usia lagi melalui suatu program PERMATA. Usaha beliau telah menjadikan beliau dipilih sebagai penerima Ijazah Doktor Kehormat Persuratan dari Universiti Curtin, Australia.

Rosmah Mansor 1

Gambar Rosmah Mansor