5 faktor mengapa kaum arab sering cari pasal dengan orang melayu

Mesir dan Jordan merupakan antara pusat pengajian tertinggi bilangan orang melayu yang belajar di sana. Jadi, apabila bilangannya tinggi maka bilangan yang akan mengalami masalah juga akan menjadi tinggi. Setiap tahun pasti kita akan menerima khabar berita sedih bahawa pelajar melayu di sana dirompak, dibuli, dipukul dan sebagainya. Terdapat beberapa faktor yang mengundang perkara-perkara tersebut […]

Read More 5 faktor mengapa kaum arab sering cari pasal dengan orang melayu

Kisah yang berlaku ke atas penjual telur ayam ini sangat menginsafkan kita semua

Di salah sebuah negara arab, terdapat seorang wanita ingin membeli telur ayam daripada seorang pakcik tua : “Berapa pakcik jual telur ni?” Pakcik tersebut menjawab : “sebiji 2 dirham nak” Wanita tersebut pun berkata : “Baik, saya ambil 6 biji tetapi boleh tak bagi 10 dirham sahaja?” Pakcik tadi terdiam, lalu berkata : “Boleh nak, […]

Read More Kisah yang berlaku ke atas penjual telur ayam ini sangat menginsafkan kita semua

Golongan inilah yang paling diminati oleh Rasulullah pada hari kiamat nanti

Menjadi orang yang dekat dengan Kekasih Allah Rasulullah SAW di hari Akhirat nanti adalah keinginan tinggi para mukmin. Manakan tidak, sentiasa berdamping dengan jiwa yang mengorbankan seluruh jasad, jiwa, keringat dan seluruh hidupnya bagi memastikan hidup umat mengenali Sang Pencipta Allah Azza Wa Jalla. Baginda dikurniakan Allah SWT sebagai pemberi syafaat yang menyelamatkan kita dari […]

Read More Golongan inilah yang paling diminati oleh Rasulullah pada hari kiamat nanti

Bila Rasa Berdosa Hilang

Terjatuh ke dalam dosa itu adalah sesuatu yang memeritkan. Tambah-tambah lagi, terjatuh selepas beberapa kali cuba bangkit dan keluar daripada daerah gelap itu. Namun, keperitan terjatuh ke dalam dosa itu tidak seperit kehilangan deria rasa terhadap dosa. Itu jauh lebih berbahaya dan menderita. Terjatuh ke dalam daerah dosa, kalau masih punya rasa berdosa dalam diri, […]

Read More Bila Rasa Berdosa Hilang

3 sebab utama mengapa jumlah tontonan video ini mencecah 3 milion hanya dalam beberapa hari sahaja

Kisah al-quran merupakan kisah yang terbaik berbanding kisah-kisah lain. Mengapa tidak? Allah telah pun menyatakannya di dalam al-quran bahawa ia merupakan sebaik-baik kisah. Firman Allah : “Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan […]

Read More 3 sebab utama mengapa jumlah tontonan video ini mencecah 3 milion hanya dalam beberapa hari sahaja

Jangan bercita-cita wahai perempuan

“buat apa penat-penat sambung belajar? Baik duduk rumah jaga makan minum suami. Nanti suami cari lain kan susah”, Sinis komentar yang hinggap di telinga itu. “kesian la siapa yang berbinikan doktor, terabai kehidupan. Semua kena urus sendiri. Siapa suruh cari bini doktor”, Maka isteri yang terhimpit dengan keperluan sumbangannya kepada masyarakat dan dalam masa yang […]

Read More Jangan bercita-cita wahai perempuan

Hujah Nabi Ibrahim ini membuatkan ramai orang kafir diam tercengang.

Ingatkah anda tentang kisah seorang raja yang sangat zalim bernama Numrud ? Allah Menyebuatnya di dalam al-quran agar manusia meneliti tentang kisah hebat ini yang melibatkan nabi Ibrahim dan Raja Numrud yang merupakan Raja Iraq ketika itu. Ketika Numrud meminta untuk berdebat dengan nabi Ibrahim tentang Allah, ada satu Kehebatan Allah yang tiada sesiapa pun […]

Read More Hujah Nabi Ibrahim ini membuatkan ramai orang kafir diam tercengang.

Doaku Tidak Pernah Dikabulkan

Sebagai orang beriman kita sentiasa mengharapkan sesuatu daripada Allah SWT, sebab itu kita sentiasa membaca Al-Fatihah dalam solat kita sebagai sebuah manifestasi pengharapan kita kepada Rabul Jalil.   “Hanya sanya kepada Engkau kami menyembah dan hanya sanya kepada Engkau kami meminta” Al-Fatihah:5   Dan ada orang apabila ia meminta kepada Allah, maka Allah tunaikan permintaannya […]

Read More Doaku Tidak Pernah Dikabulkan

Sebab inilah yang menjadikan mereka terbaik dan terhebat!!!

Al-Quran.. Ya Al-Quran lah yang menjadikan sesuatu itu terbaik daripada kalangan yang baik-baik. Apa buktinya? Buktinya, apabila Allah SWT menurunkan Al-Quran dari Lauhul Mahfuz ke langit dunia dan dari langit dunia kepada Rasulullah SAW melalui perutusan Jibril AS, selama 23 tahun maka malaikat Jibril AS menjadi sebaik-baik malaikat daripada keseluruhan ratusan ribu malaikat yang wujud. […]

Read More Sebab inilah yang menjadikan mereka terbaik dan terhebat!!!

Kenapa Aku Tidak Pernah Merasai Kemanisan dalam Beriman?

Selama umur kita mencapai akil baligh pernahkah kita merasai kemanisan saat meyakini sesuatu yang kita imani seperti dalam rukun iman. Atau merasai kehangatan cinta saat menghadap Sang Pencipta dalam sujud-sujud kita? Semuanya dirasai seperti robot atau mesin yang bergerak tanpa punya perasaan dan roh, ia sekadar gerakan atau sesuatu yang sudah kita tahu hasil pelajaran […]

Read More Kenapa Aku Tidak Pernah Merasai Kemanisan dalam Beriman?