0(0)

Bagaimana Melaksanakan Usrah Di Rumah?

Description

Anak-anak adalah kain-kain putih yang akan dicorakkan oleh ibubapa mereka sendiri. Ibubapa yang bertanggungjawab akan bertindak memberikan pendidikan yang baik kepada anak-anak mereka. Ramai ibubapa yang berjaya mendidik anak-anak mereka menjadi anak yang hebat dan bermanfaat untuk masyarakat. Kejayaan dalam mendidik anak-anak bukanlah datang secara tiba-tiba, sebaliknya adalah ilmu dan keadah yang digunakan dalam mendidik anak-anak mereka.

Antara kaedah yang berkesan dalam mendidik anak-anak adalah usrah. Ia merupakan elemen yang sangat penting dalam pendidikan anak.

Suasana hari ini sangat mencabar sehingga merencatkan pendidikan anak-anak. Pelaksanaan usrah merupakan satu usaha yang berkesan untuk menangkis segala cabaran dalam kehidupan anak-anak.

Para ulama juga memberi peringatan dan teguran buat mereka yang mengabaikan pendidikan anak-anak antaranya Ibn Qayyim Al-Jauziyyah. Kata beliau :

“Siapa yang sengaja tidak mengajarkan apa yang bermanfaat bagi anaknya dan meninggalkannya begitu sahaja, ia telah melakukan suatu kejahatan yang sangat besar.

Ibn Qayyim Al-Jauziyyah

Alhamdulillah, dengan kursus ringkas yang disediakan oleh Azmi Bahari ini, ia dapat membantu dalam mendidik anak-anak dengan didikan Islam secara serius.

What Will I Learn?

  • Konsep tarbiah yang perlu kita faham
  • Rujukan yang sesuai digukan untuk mendidik anak
  • Konsep usrah step by step
  • Penekanan asas dalam tarbiah

Topics for this course

9 Lessons01h 32m 25s

Senarai Modul

Pengenalan12:56
Konsep Tarbiah9:22
Rujukan16:27
Konsep Usrah10:18
Format Usrah16:23
Penekanan Usrah 119:00
Penekanan Usrah 26:47
Penutup2:31

DOWNLOAD SLIDE

About the instructor

Trainer dan motivator untuk remaja, sekolah rendah, menengah dan IPT. Founder EduServe Training & Supply (ESETS). Certified Trainer untuk FIRST Framework (LXF) dan LXC (USA).
0 (0 ratings)

3 Courses

334 students

RM15.00

Material Includes

  • 1 Jam 32 minit
  • 8 Video
  • Slide Pembentangan
  • Boleh akses di mana-mana gadget

© 2022 kunanta.net - Design by Kun Anta Network