Saat Allah Mengisytiharkan Perang

Kredit gambar: SoldierOfAllah Suatu yang amat menggerunkan dan merunsingkan bila mana suatu kuasa besar dunia mengisytiharkan peperangan ke atas negara kecil dan membangun seperti Malaysia, Indonesia dan lain-lain negara. Mungkin kerana kekuatan yang dimiliki oleh mereka teramat besar dibandingkan kekuatan yang dimiliki oleh negara kecil dan membangun. Jadi banyak keputusan yang nak dilaksanakan oleh sesuatu […]

Read More Saat Allah Mengisytiharkan Perang

Allah… Bahagianya mereka yang bersabar terhadap kematian anak

Ketikamana seorang muslim telah sampai ke peringkat iman dan keyakinan yang tinggi serta beriman dengan ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah ke atasnya, maka segala musibah, permasalahan, kesusahan yang dihadapinya akan menjadi kecil sahaja dan semuanya diserahkan kepada Allah dengan hati yang tenang serta sabar dalam sesuatu ujian yang dihadapinya. Daripada ketinggian iman sebeginilah junjungan […]

Read More Allah… Bahagianya mereka yang bersabar terhadap kematian anak

5 faktor mengapa kaum arab sering cari pasal dengan orang melayu

Mesir dan Jordan merupakan antara pusat pengajian tertinggi bilangan orang melayu yang belajar di sana. Jadi, apabila bilangannya tinggi maka bilangan yang akan mengalami masalah juga akan menjadi tinggi. Setiap tahun pasti kita akan menerima khabar berita sedih bahawa pelajar melayu di sana dirompak, dibuli, dipukul dan sebagainya. Terdapat beberapa faktor yang mengundang perkara-perkara tersebut […]

Read More 5 faktor mengapa kaum arab sering cari pasal dengan orang melayu

Kisah yang berlaku ke atas penjual telur ayam ini sangat menginsafkan kita semua

Di salah sebuah negara arab, terdapat seorang wanita ingin membeli telur ayam daripada seorang pakcik tua : “Berapa pakcik jual telur ni?” Pakcik tersebut menjawab : “sebiji 2 dirham nak” Wanita tersebut pun berkata : “Baik, saya ambil 6 biji tetapi boleh tak bagi 10 dirham sahaja?” Pakcik tadi terdiam, lalu berkata : “Boleh nak, […]

Read More Kisah yang berlaku ke atas penjual telur ayam ini sangat menginsafkan kita semua

Jangan bercita-cita wahai perempuan

“buat apa penat-penat sambung belajar? Baik duduk rumah jaga makan minum suami. Nanti suami cari lain kan susah”, Sinis komentar yang hinggap di telinga itu. “kesian la siapa yang berbinikan doktor, terabai kehidupan. Semua kena urus sendiri. Siapa suruh cari bini doktor”, Maka isteri yang terhimpit dengan keperluan sumbangannya kepada masyarakat dan dalam masa yang […]

Read More Jangan bercita-cita wahai perempuan

Sebab inilah yang menjadikan mereka terbaik dan terhebat!!!

Al-Quran.. Ya Al-Quran lah yang menjadikan sesuatu itu terbaik daripada kalangan yang baik-baik. Apa buktinya? Buktinya, apabila Allah SWT menurunkan Al-Quran dari Lauhul Mahfuz ke langit dunia dan dari langit dunia kepada Rasulullah SAW melalui perutusan Jibril AS, selama 23 tahun maka malaikat Jibril AS menjadi sebaik-baik malaikat daripada keseluruhan ratusan ribu malaikat yang wujud. […]

Read More Sebab inilah yang menjadikan mereka terbaik dan terhebat!!!

Rupanya Inilah Ibadah yang Paling Banyak Islam Anjurkan

Bagi mengetahui ibadah yang paling banyak dianjurkan kepada orang beriman, marilah sama-sama kita perhatikan ayat Allah ini beserta tadabbur. Allah berfirman: إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّـهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّـهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا Perkataan banyak dalam bahasa […]

Read More Rupanya Inilah Ibadah yang Paling Banyak Islam Anjurkan

Inilah bakal imam besar kepada anak cucu kita nanti

‘Amir Fallatah yang merupakan salah seorang pelajar dari Maahad Tahfiz Al-Quran di Makkah, telah mengejutkan orang ramai ketika beliau mengalunkan ayat suci al-quran dalam majlis tahunan Maahad Tahfiz tersebut. Turut hadir ke majlis tersebut dua orang imam besar iaitu Sheikh Abdul Rahman As-Sudais dan Sheikh Yaser Al-Dosary. Disebabkan tertarik dengan bacaannya, Sheikh Abdul Rahman As-Sudais […]

Read More Inilah bakal imam besar kepada anak cucu kita nanti