4 Keutamaan yang Anda perlu tahu tentang 10 Hari Dzulhijjah 

Hari ini bermakna masuklah kita dalam bulan Dzulhijjah. Ada beberapa perkara yang kita kena tahu ada kelebihan tersendiri dalam bulan ini terutamanya

1. Sepuluh hari yang terbaik

“Imam Ahmad RA, meriwayatkan dari Ibn Umar RA, bahwa Nabi SAW bersabda : Tidak ada hari yang paling agung dan amat dicintai Allah untuk berbuat kebajikan di dalamnya daripada sepuluh hari (Dzulhijjah) ini. Maka perbanyaklah pada saat itu tahlil, takbir dan tahmid”. (Riwayat Tabrani dalam Mu’jam Kabir)

Para ulamak berpandangan 10 Hari yang terbaik di sisi Allah adalah 10 Hari awal Dzulhijjah berdasarkan hadis di atas adapun 10 Malam yang terbaik adalah 10 Malam terakhir Ramadhan.

Jelas hari-hari tersebut merupakan hari yang paling agung dan amat dicintai Allah SWT.

2. Allah bersumpah dengan 10 hari tersebut

Berkenaan dengan 10 Hari dalam Dzulhijjah ini Allah berfirman:

“Demi waktu fajar; Dan malam yang sepuluh (yang mempunyai kelebihan di sisi Allah)” Al-Fajr: 1-2

Ibn Katsir dalam tafsirnya menyebut malam yang sepuluh dalam ayat ini merupakan 10 hari Dzulhijjah.

Ulamak berpandangan apabila Allah bersumpah dengan sesuatu bermakna sesuatu yang disumpah itu mempunyai kedudukan yang besar serta nilainya di sisi Allah. Maka Allah bersumpah dengan 10 Dzulhijjah bermakna hari-hari tersebut mempunyai kedudukan yang besar di sisi Allah.

3. Di dalamnya ada 3 hari penting 
10 hari dalam Dzulhijjah juga menjadi besar dan utama nilainya di sisi Allah kerana terdapa 3 hari penting iaitu

Hari Tarwiyah: Hari kelapan Dzulhijjah – Hari yang penting bagi mereka yang membuat haji malah hari tersebut merupakan hari yang bersejarah apabila Nabi Allah Ibrahim mendapat mimpi untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail.

Hari Arafah: Hari kesembilan Dzulhijjah di mana jemaah haji berwuquf di Arafah dan mereka yang tidak melaksanakan ibadah haji pula disunnatkan untuk berpuasa pada hari tersebut.

Hari Nahr: Nahr bermaksud sembelihan dan hari kesepuluh Dzulhijjah dinamakan sebagai hari nahr, hari yang pertama disunnatkan untuk melaksanakan korban malah Rasulullah SAW sendiri bersabda:

“Hari yang paling agung di sisi Allah adalah hari An-Nahr kemudian hari Al-Qarr” (Riwayat Imam Ahmad dalam Musnadnya)

Oleh kerana 3 Hari Penting ini menjadikan 10 Hari Dzulhijjah mempunyai keutamaannya yang tersendiri.

4. Lebih baik daripada keluar Jihad

Amalan dalam 10 hari Dzulhijjah lebih baik dari Jihad sedangkan jihad perlu keluar segala macam bentuk daya dan tenaga sedangkan amalan dalam 10 Hari Dzulhijjah tidaklah sebesar daya dan tenaga perlu dia habiskan tetapi ia lebih besar nilainya kecuali mereka yang keluar berjihad dengan harta dan nyawanya kemudian tidak kembali dengan sesuatu apapun.

Ini didasari dengan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari:

Dari Ibn ‘Abbas RA bahwa Nabi SAW bersabda : “Tidak ada hari dimana amal soleh pada saat itu lebih dicintai oleh Allah daripada hari-hari ini, iaitu : Sepuluh hari dari bulan Dzulhijjah. Mereka bertanya : Ya Rasulullah, tidak juga jihad fi sabilillah ?. Beliau menjawab : Tidak juga jihad fi sabilillah, kecuali orang yang keluar (berjihad) dengan jiwa dan hartanya, kemudian tidak kembali dengan sesuatu apapun”.

Cukuplah 4 Sebab yang dinyatakan ini menzahirkan keutamaan 10 hari Dzulhijjah berbanding hari-hari yang lain. Maka rebutlah peluang dan ruang untuk dipenuhi dengan amal yang soleh.

Saat Allah Mengisytiharkan Perang

Kredit gambar: SoldierOfAllah

Suatu yang amat menggerunkan dan merunsingkan bila mana suatu kuasa besar dunia mengisytiharkan peperangan ke atas negara kecil dan membangun seperti Malaysia, Indonesia dan lain-lain negara.

Mungkin kerana kekuatan yang dimiliki oleh mereka teramat besar dibandingkan kekuatan yang dimiliki oleh negara kecil dan membangun. Jadi banyak keputusan yang nak dilaksanakan oleh sesuatu negara yang kecil mestilah tidak menampakkan penentangan terhadap kuasa-kuasa besar.

Ini dalam hal dunia politik, cuba bayangkan sekiranya Allah SWT, pemilik seluruh alam ini yang memiliki segala kekuatan, kekuatan di bumi dan langit, penguasa alam semesta mengisytiharkan perang terhadap sesuatu pihak atau negara. Tiada tangan yang mampu menghalang kekuatan milik Allah.

Sedangkan kita tidak punya apa-apa kekuatan, tiada daya dan tiada sumber sepatutnya perlu lebih rungsing dan risau sekiranya Allah SWT mengisytiharkan perang. Tanpa diduga sebuah negara dan sesuatu pihak boleh ditumbangkan tanpa jalan yang kita sangkakan.

Apa yang menyebabkan Allah mengisytiharkan perang atau dalam erti kata lain apa penyebab Allah memerangi sesuatu negara dan sesuatu pihak walaupun tiada sebatalion tentera daripada kalangan manusia yang dihantar berperang?

Ada dua hal yang menyebabkan Allah mengisytiharan perang, satu disebut dalam Al-Quran dan satu lagi dinyatakan dalam sebuah hadis qudsi yang sohih, dalam artikel ini, cukuplah diterangkan tentang satu sebab dahulu mungkin  dalam artikel lain akan diterangkan sebab yang kedua.

RIBA 

RIBA

 RIBA

 RIBA

Dalam Al-Quran Allah berfirman:

“Oleh itu, kalau kita tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan Rasul-Nya, Dan jika kamh bertaubat maka hak kamu (yang sebenarnya) iailah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa dan kmu juga tidak dizalimi oleh sesiapa.”(Al-Baqarah:279)

Apa itu riba, saya akan menerangkan dengan lebih lanjut apa itu riba. Artikel ini hanya nak menerangkan bahawa dosa riba menyebabkan Allah mengisytiharkan perang terhadap sesuatu pihak dan negara.

Ada negara yang jatuh tanpa mana-mana negara pon yang menghantar bala tentera tetapi Allah SWT boleh membuatkan negara itu jatuh dan runtuh kerana dosa riba ini.

Sebagai contoh Greece, negara yang hebat tetapi kerana hutang dan terikat dengan riba yang membebankan negara itu diisytiharkan darurat dan muflis sehingga terpaksa meminta bantuan daripada negara-negara kesatuan eropah.

Amerika Syarikat sahaja pada tahun 2008 menghadapi suatu krisis kewangan yang terbesar ia juga disebabkan sistem riba sehingga banyak syarikat besar di sana terpaksa ditutup dan di’bail-out’ oleh kerajaan.

Semuanya kerana dosa riba. Itu kalau negara bagaimana kalau Allah isytiharkan perang pada individu sudah tentu hidupnya tidak tenteram, tanah tergadai dan yang berbaki sehelai sepinggang.

JANGAN MENGUNDANG PERANG DARI TUHAN.

Allah… Bahagianya mereka yang bersabar terhadap kematian anak

Ketikamana seorang muslim telah sampai ke peringkat iman dan keyakinan yang tinggi serta beriman dengan ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah ke atasnya, maka segala musibah, permasalahan, kesusahan yang dihadapinya akan menjadi kecil sahaja dan semuanya diserahkan kepada Allah dengan hati yang tenang serta sabar dalam sesuatu ujian yang dihadapinya.

Daripada ketinggian iman sebeginilah junjungan kita Nabi Muhammad ﷺ memberitahu kepada kita bahawa sesiapa yang anaknya dipanggil pulang oleh Allah lalu dia bersabar dan mengucapkan innalilah wainna ilaihi rajiun, Allah akan membina untuknya satu rumah di syurga kelak dan rumah itu diberi nama Baytul Hamd (rumah kepujian)

Diriwayatkan oleh At-tirmidzi dan Ibn Hibban, daripada Abu Musa Al-Asy’ary bahawa nabi ﷺ bersabda :

Apabila matinya anak hamba Allah, Allah bertanya kepada para malaikat :

‘’Kamu telah selesai mencabut nyawa anak kepada hambaKu?’’

Lalu para malaikat berkata :

‘’Ya’’.

Kemudian Allah bertanya lagi :

‘’Apa yang diucapkan oleh hambaKu?’’

Para malaikat pun berkata :

‘’Dia memuji Engkau dan berkata : Innalillah wainna ilaihi raji’un’’.

Lalu Allah memerintahkan :

‘’Binalah satu rumah untuknya di syurga dan beri nama rumah tersebut Baytul Hamd’’.

Terlalu mulianya kedudukan orang yang bersabar dengan ujian yang besar ini antaranya, ia adalah sebagai jalan ke pintu syurga dan penghalang kepada neraka.

Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Abi Saied Al-Khudry bahawa Rasulullah ﷺ pernah berkata kepada seorang wanita : Tiada sesiapa pun di kalangan kamu yang telah mati tiga orang anaknya melainkan anak-anak tersebut akan menjadi penghalang bagi mereka daripada neraka. Lalu wanita tersebut bertanya : Jika dua orang? Rasulullah ﷺ bersabda : Dua orang pun sama.

Berdasarkan hadis di atas, mungkin kita tertanya-tanya, jika kematian seorang anak sahaja bagaimana? Sebab rasulullah ﷺ hanya merestui dua orang sahaja?

Jika timbul persoalan sebegitu, ketahuilah anda seperti beberapa sahabat nabi yang lain ketika mendengar hadis sebegini daripada Jabir. Ketika itu mereka terus berbincang sesama mereka :

‘’Rasulullah ﷺ berkata tentang orang yang kematian tiga orang anak lalu baginda terus berkata dua orang pun sama. Adakah kamu tidak menyangka bahawa jika baginda ditanya tentang kematian seorang anak, adakah baginda akan berkata begitu juga?’’

Lalu Jabir berkata :

‘’Ya, aku pun rasa begitu’’.

Terdapat banyak lagi hadis-hadis yang telah menyebut tentang kelebihan-kelebihan seumpama yang disebutkan di atas, antaranya hadis yang mengatakan bahawa jika anak kecil mati, maka ayahnya akan diberi syafaat pada hari kiamat kelak. Allahuakbar!

Begitu gembira dan bahagianya bagi mereka yang kematian anak lalu mendengar berita sebegini. Ingatlah, Allah tidak akan mensia-siakan kesabaran hambaNya yang diuji dengan sesuatu ujian. Kunci untuk menghadapi segala keburukan dan kesusahan adalah bersabar. Semoga Allah mengurniakan kepada kita kesabaran yang tinggi agar kita bersedia menghadapi ujian-ujianNya.

Di bawah ini adalah satu doa yang diajarkan nabi ﷺ kepada kita apabila ditimpa suatu musibah :

إِنَّا للَّهِ وَإِنَّا إِليهِ رَاجِعُونَ: اللَّهمَّ أجرني في مُصِيبَتي، وَاخْلُف لي خَيْراً مِنْهَا

Maksudnya : ”Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami akan kembali.. Ya Allah, berilah aku pahala dalam musibahku ini dan berilah ganti yang lebih baik daripadanya”

Wallahua’lam.

Rujukan :

  • Tarbiyatul Aulad, Dr Abdullah Nasih ‘Ulwan
  • Al-Maany
  • Bukhary & Muslim

 

5 faktor mengapa kaum arab sering cari pasal dengan orang melayu

Mesir dan Jordan merupakan antara pusat pengajian tertinggi bilangan orang melayu yang belajar di sana. Jadi, apabila bilangannya tinggi maka bilangan yang akan mengalami masalah juga akan menjadi tinggi. Setiap tahun pasti kita akan menerima khabar berita sedih bahawa pelajar melayu di sana dirompak, dibuli, dipukul dan sebagainya.

Terdapat beberapa faktor yang mengundang perkara-perkara tersebut sering berlaku dan kemungkinan ada juga sebahagian faktor yang tidak dapat dielakkan oleh mereka daripada berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini. Antara faktor-faktornya adalah :

Masyarakat yang kurang didikan agama

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa tanah arab adalah pusat lahirnya para nabi. Kenapa? Ini kerana hanya nabi sahaja yang berkemampuan untuk mendidik hati mereka yang keras. Ramai juga dari kalangan mereka yang menerima pendidikan agama dan mempunyai akhlak yang sungguh mulia dalam kehidupan mereka. Tetapi nisbah kaum arab yang mempunyai akhlak buruk juga terlalu ramai. Ini kerana, mereka dididik oleh ibubapa mereka dengan kekerasan yang teramat! Rumah merekalah merupakan pusat lahirnya masyarakat sebegitu.

Melayu menjadi punca orang arab disumbat ke lokap

Ini menyebabkan mereka amat tidak berpuas hati dengan orang melayu. Sikit-sikit lokap! Sikit-sikit lokap! Sehingga mereka yang tidak terlibat pun boleh terkena virus lokap tersebut. Ini adalah kekuatan orang melayu di sana sebenarnya. Apabila berlaku kes kecurian atau pencabulan ke atas wanita melayu di sana, maka polislah menjadi tempat aduan utama masyarakat melayu di sana. Tindakan polis kadang-kadang amat memuaskan masyarakat melayu kita di sana.

Kurang bergaul sesama arab

20813272_1513056572094826_775295865_o

Bukan semua orang melayu kita yang bersikap sebegini di tanah arab, bahkan terdapat segelintir orang melayu kita yang aktif bergaul dengan bangsa arab sehingga dapat mengahwini anak gadis pilihan hati mereka dari kalangan arab. Tetapi, jika diperhatikan, tabiat kita sebagai orang melayu yang suka ‘melepak’ sesama melayu memang susah untuk dikikis apabila berada di rantauan. Akibat inilah kaum arab akan memandang enteng dan tidak menyukai keakraban melayu sehingga mereka merasakan diri mereka dianak-tirikan oleh kita, maka muncullah ‘kedengkian’ dari mereka untuk mengganggu keakraban kita. Sebab itulah kita dapati apabila pelajar-pelajar melayu di tanah arab berjalan-jalan secara berkumpulan, mereka akan mengganggu orang melayu.

Tubuh yang rendah

Ini adalah faktor yang tidak dapat disangkalkan lagi oleh kita. Disebabkan tubuh mereka yang kecil dan rendah berbanding kaum arab, maka ia mengundang kepada berlakunya kes buli. Kebanyakan orang melayu jika dibandingkan ketinggian mereka dengan ketinggian kaum arab, orang melayu akan mencecah bahu mereka sahaja.

Lemah berbahasa arab

Nisbah kelemahan berbahasa arab oleh orang melayu yang belajar di sana terlalu tinggi untuk dihitungkan. Ini kerana kekurangan mereka bergaul sesama arab. Akibatnya, apabila diganggu oleh kaum arab, mereka tidak mampu bersuara melainkan hanya beberapa patah perkataan sahaja. Apabila orang arab menyedari kelemahan tersebut, inilah peluang mereka untuk terus mengganggu dan mengganggu!

Inilah faktor-faktor utama mengapa orang melayu selalu dibuli oleh kaum arab. Banyak lagi faktor-faktor lain yang tidak terkira banyaknya. Wallahua’lam.

Kisah yang berlaku ke atas penjual telur ayam ini sangat menginsafkan kita semua

Di salah sebuah negara arab, terdapat seorang wanita ingin membeli telur ayam daripada seorang pakcik tua :

“Berapa pakcik jual telur ni?”

Pakcik tersebut menjawab :

“sebiji 2 dirham nak”

Wanita tersebut pun berkata :

“Baik, saya ambil 6 biji tetapi boleh tak bagi 10 dirham sahaja?”

Pakcik tadi terdiam, lalu berkata :

“Boleh nak, Semoga Allah membantu kita semua. Disebabkan tiada seorang pun yang masih membelinya sejak pagi tadi, dan kamu adalah orang pertama yang membeli, pakcik boleh kurangkan.”

Wanita tadi pun rasa puas dan seronok kerana berjaya menawarkan harga. Lalu wanita tersebut berlalu menuju ke keretanya dan bertolak ke sebuah restoran yang mahal untuk berjumpa dan makan bersama kawannya.

Tidak lama kemudian, wanita tersebut ingin membuat pembayaran lalu dia menuju ke kaunter bayaran untuk membayar makanan yang dimakan oleh mereka berdua.

“Semuanya 130 dirham” Kata cashier.

Wanita tersebut pun menghulurkan 150 dirham lalu berkata :

“Selebihnya untuk kamu”

Boleh jadi ia hanya perkara biasa bagi cashier tersebut tetapi bagi pakcik tadi, ia amat memedihkan.

Persoalannya, mengapa kita bersungguh-sungguh meminta pengurangan harga daripada orang miskin yang berhajat, tetapi kita menjadi mulia di hadapan orang yang tidak memerlukan kemuliaan kita pun!

Kisah ini diambil daripada facebook page  I am a Human

Jangan bercita-cita wahai perempuan

“buat apa penat-penat sambung belajar? Baik duduk rumah jaga makan minum suami. Nanti suami cari lain kan susah”,

Sinis komentar yang hinggap di telinga itu.

“kesian la siapa yang berbinikan doktor, terabai kehidupan. Semua kena urus sendiri. Siapa suruh cari bini doktor”,

Maka isteri yang terhimpit dengan keperluan sumbangannya kepada masyarakat dan dalam masa yang sama dituntut untuk ‘pastikan suami makan air tangan isteri’, terduduk menangis dan tertekan emosi akibat sindiran yang tidak henti.

Ya. Mempunyai cita-cita membuktikan kami juga manusia seperti makhluk lelaki, namun hakikatnya wanita tetap tidak dapat lari dari sebuah dilema.

Credit pic: Mvslim.com
Isu: Dilemma Have It All.

Tertarik dengan isu yang cuba dibawa oleh golongan femnisme yang realistik sekitar tahun 2012, iaitu ‘Can women really ‘Have it all’?” dengan mengetengahkan perbincangan-perbincangan seputar permasalahan besar bagi wanita iaitu, -bukan masalah dalam pengurusan antara kerjaya dan keluarga- tetapi lebih besar dari itu, iaitu wanita-wanita yang takut untuk bercita-cita.

Seorang journalist wanita menulis dalam akhbar ‘The Atlantic’, berkenaan sebuah tajuk menarik, iaitu “We Need To Tell Girls, They Can Have It All (even if they can’t)”, dan dikisahkan pernah berlaku semasa Anne Mulchahy, seorang tokoh korporat wanita yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidang itu dijemput untuk memberikan ucapan di Harvard Business School, ada seorang peserta bertanyakan soalan, “what it took to be CEO?”. Dan beliau menjawab, beliau perlu berhenti daripada menangis di tepi jalan ketika berhadapan dengan situasi tekanan bisnes dan rumahtangga.  Jawapan tersebut membuatkan topik perbincangan dan soalan peserta bertukar dari topik business leadership kepada work-life balance, hanya kerana peserta lebih tertarik untuk mengenali bagaimana mampu seorang wanita memenuhi cita-citanya.

Gayle, journalist tersebut kemudian menimbulkan persoalan, “Is all of this talk about our personal lives undermining women? And do we spend as much time encouraging girls to excel as we do helping them balance work and family?”.

Tidak dinafikan bahawa memiliki cita-cita dan kesungguhan ke arah mencapai cita-cita bagi seorang wanita, merupakan antara dilema terbesar dalam hidup. Saya sendiri tidak terkecuali, lebih-lebih lagi kini anak bakal memasuki angka 2.

Lantaran kita dimomokkan oleh pemikiran masyarakat yang penuh ugutan seperti, “perempuan tinggi manapun dia, ceruk dapur juga nanti”, “jangan banyak sangat bersuara, nanti tiada lelaki nak”, “perempuan tak payah sibuk urusan luar, nanti keluarga cerai berai”, “siapa suruh isteri dia sibuk, sebab tu suami dia curang” dan momokan-momokan lain yang negatif. Sehingga peratus wanita yang berjaya memenuhi cita-cita sebenar yang diburu dalam masa yang sama berkeluarga adalah sangat kecil.

Tertarik mengikuti perbincangan-perbincangan seputar, “Do women find it hard to be ambitious due to guilt and pressure to raise a family?”.

CNN telah mengadakan temu bual bersama 10 orang tokoh wanita yang terdiri dari kalangan senator, CEO, perancangan strategi bagi parti politik, mantan timb. presiden saluran ESPN, dan sebagainya di bawah topik, “Our Struggle To Have It All”.

Konklusi yang dapat disimpulkan dari responder-responder ada 4, iaitu:

1- soalan tersebut tidak patut timbul hanya bagi wanita, mengapa lelaki juga tidak ditanya? Bukankah jika lelaki mempunyai kerjaya, mencapai cita-cita, dia juga perlu prihatin dan mengambil berat terhadap keluarganya? Kerana seorang bapa juga tidak boleh berlepas tangan dalam urusan keluarga, rumahtangga dan anak-anak.

2- masalah akan timbul apabila lelaki tidak berubah seiring perubahan yang dialami oleh wanita. Apabila lelaki-lelaki masih selesa ditakuk tradisional, memandang wanita sebagai orang gaji dan pelayan di rumah, pulang ke rumah mahu terus disambut di muka pintu dan terhidang air panas maka peluang untuk wanita berimpian besar akan sentiasa disekat dan diancam.

3- ‘have it all’ bukanlah sebagai matlamat sebenar, tetapi yang sebenarnya ialah mempunyai peluang untuk membuat keputusan dalam pemilihan seperti mana lelaki juga diberi peluang.

4- sokongan pihak luar, adalah sesuatu yang sangat-sangat diperlukan terutamanya stereotype masyarakat yang masih banyak negatifnya.

Sungguh. Saya tertarik dengan kesedaran bahawa wanita juga adalah manusia. Maka bukankah setiap manusia itu punya impian dan hak untuk diberi peluang membuat keputusan dalam hidup?

Hanya segelintir wanita yang diizinkan Allah untuk beruntung memiliki pasangan yang memahami dan bertolak ansur sepertimana yang selayak dan sepatutnya dilakukan oleh setiap pasangan.

Believe in Yourself and Negotiate For Yourself.

Arus baru feminisme ini dipelopori oleh seorang tokoh, Sheryl Sandberg, Ketua Pegawai Operasi Syarikat Facebook, juga merupakan mantan Timbalan Presiden Global Onlines Sales and Operation bagi syarikat Google dan tersenarai sebagai salah seorang dari 100 orang tokoh berpengaruh seluruh dunia oleh majalah TIME. (boleh tonton ucapannya dalam ruangan TED berkenaan tajuk: “Why we have too few women leaders”)

Sheryl cuba mengetengahkan 3 point penting bagi golongan wanita untuk melihat kehidupan yang lebih jauh.

Point 1: Sit at the table.

Hakikatnya, wanita sendiri yang perlu memiliki keberanian dari dalam untuk merobohkan benteng inferiority terhadap lelaki lantaran sebenarnya antara lelaki dan wanita, tahap intelektual dan gerak kerja adalah sama, tiada apa yang membezakan.

Gender tidak sepatutnya menjadi isu kerana kredibiliti, wibawa, kesungguhan dan nilai-nilai positif yang lain seharusnya yang menjadi kayu ukur dalam menilai kehebatan.

Makanya wanita harus berani untuk ‘sit at the table’, sebaris lelaki dalam membawa isu dan bidang yang menjadi kepakarannya. Tidak perlu terlebih segan dan ‘inferior’ hanya semata beranggapan lelaki lebih mahir atau lelaki lebih tajam buah fikiran mereka. Kerana banyak sejarah sohabiah dan cendekiawan Islam yang terdiri dari kalangan wanita, ilmu dan buah fikiran mereka bukan sahaja diiktiraf bahkan menjadi pakar rujuk ummat sejagat.

Point 2: Make your partner a real partner.

Ketenteraman dan toleransi dalam rumahtangga sangat memainkan peranan. Jujurnya fitrah seorang wanita, keluarga adalah segala-galanya. Ikatan tali keluarga kadang kala menjadi faktor wanita perlu berhenti malah berundur dari terus menapak.

Justeru, memilih dan memiliki pasangan yang memahami merupakan satu anugerah yang membantu seorang wanita memenuhi cita-citanya. Buat pilihan yang bijak dan berdoalah kepada Allah agar diberi pasangan hidup yang membantu dan menguatkan kita dalam memberikan sumbangan kepada masyarakat.

Selain itu, pandangan masyarakat harus diubah untuk lebih menghargai pilihan suami yang membantu isteri malah sewajarnya tindakan-tindakan baik sebegitu menjadi suatu fenomena biasa. Bak kata almarhumah Ustazah Yoyoh Yusra, mantan ahli parlimen Partai Keadilan Sejahtera (PKS) yang juga merupakan seorang isteri beranak 13 orang semuanya, dalam soal rumahtangga dan jawatannya sebagai tokoh masyarakat, “pernikahan itu sendiri terbina dengan komitmen dan prinsipnya adalah saling memberi dan berbahagi peranan”. (Beliau telah meninggal dunia dalam kemalangan pada 21 Mei 2011 dan pemergiannya ditangisi oleh seluruh masyarakat Indonesia).

Point 3: Don’t leave before you leave.

“Don’t leave before you leave. Stay in. Keep your foot on the gas pedal, until the very day you need to leave to take a break for a child- and then make your decisions. Don’t make decisions too far in advance, particularly ones you’re not even conscious you’re making”.

Seriously, kesan didikan momokan tanpa mengira dalam kalangan masyarakat barat dan timur, telah mencipta satu pemikiran dalam kalangan anak-anak muda wanita untuk melihat rumahtangga sebagai matlamat utama meski ketika itu mereka masih terlalu awal dan sedang berpotensi besar untuk terus menyumbang.

Sesungguhnya perkara ini adalah sesuatu yang amat bahaya kerana hasilnya, lambakan anak-anak muda wanita dibazirkan dengan kesibukan  berhias dan mencari cinta. Dan terhasillah satu kelompok masyarakat wanita yang takut untuk ke hadapan, berfikir, bersuara dan bertindak asing dari kepompong biasa pemikiran masyarakat, bimbang dilihat aneh dan rebellious.

Dan kekurangan serta kesilapan dalam memenuhi 3 point inilah yang membuatkan terciptanya darjat antara manusia yang sama, sekadar dibezakan oleh jantina lelaki dan wanita.

Penutup: Bercita-cita itu Bukti Menjadi Manusia yang Hidup.

Perjuangan kewanitaan seharusnya tidak mengejar kesama-rataan wanita dan lelaki dari sudut bentuk fizikal, tetapi perjuangan sebenar adalah dalam mendidik lelaki untuk memiliki kesedaran meletakkan wanita pada kemuliaan dan kebebasan sepertimana yang telah diletakkan oleh Islam.

Hal kebebasan terhadap wanita dalam membuat pilihan hidup ditekankan oleh Allah menerusi ayat penyusuan -yang lazimnya dilihat sebagai memang tugasan seorang ibu- namun tetap disyaratkan untuk mendapat persetujuan ibu itu sendiri, “..Apabila keduanya ingin menyapih dengan persetujuan dan pemusyawaratan antara keduanya, maka tidak ada dosa atas keduanya..” (alBaqarah: 233) apatah lagi dalam perkara-perkara berkaitan kehidupan seorang wanita itu sendiri.

Tidaklah saya melihat kepada perlunya wanita semua keluar menjadi pemimpin dan bekerjaya -lantaran saya sendiri cenderung untuk melebihkan keluarga- namun perkara yang perlu dilihat di sini ialah, masyarakat dan terutamanya kaum lelaki yang bakal menjadi suami perlu memiliki kesedaran untuk memberi peluang dan sokongan kepada wanita-wanita yang hidup di sekeliling mereka untuk memiliki cita-cita, memenuhi cita-cita dan membuat keputusan dalam hidup mereka sendiri selagi mana tidak berlawanan dengan hukum syarak.

Kerana, bukankah wanita juga manusia?

Sebab inilah yang menjadikan mereka terbaik dan terhebat!!!

Al-Quran.. Ya Al-Quran lah yang menjadikan sesuatu itu terbaik daripada kalangan yang baik-baik.

Apa buktinya?

Buktinya, apabila Allah SWT menurunkan Al-Quran dari Lauhul Mahfuz ke langit dunia dan dari langit dunia kepada Rasulullah SAW melalui perutusan Jibril AS, selama 23 tahun maka malaikat Jibril AS menjadi sebaik-baik malaikat daripada keseluruhan ratusan ribu malaikat yang wujud.

Al-Quran diutuskan kepada junjungan besar nabi kita Muhammad Rasulullah, maka baginda telah menjadi sebaik-baik Rasul dan para nabi, Allah SWT mengangkat kedudukan baginda menjadi tinggi.

Al-Quran Al-Karim diturunkan pada bulan Ramadhan maka bulan Ramadhan menjadi sebaik-baik bulan daripada bulan-bulan yang seperti mana kesepakatan ulamak dalam hal ini.

Begitu juga Lailatul Qadr adalah malam yang terbaik daripada ratusan malam yang kita pernah rasai dek kerana malam itulah turunnya Al-Quran Al-Karim.

Para sahabat RA menjadi generasi yang terbaik yang pernah wujud dalam dunia ini kerena kuatnya hubungan mereka dengan Al-Quran.

Maka kalau kita juga mahu menjadi hebat, keluarga yang terhebat, masyarakat terhebat serta negara yang terhebat maka dampinglah dengan Al-Quran, jadilah ia sebagai rujukan dan sumber inspirasi maka kita akan menjadi terhebat sebagaimana yang berlaku pada makhluk-makhluk Allah SWT yang lain.

Bukan meninggalkan Al-Quran serta membelakangkannya malah yang lebih parah apabila mengganggap mengikut Al-Quran seperti memundurkan diri ke belakang sedang semua tamadun menuju ke hadapan. Jom berdamping dengan Al-Quran.

 

 

Rupanya Inilah Ibadah yang Paling Banyak Islam Anjurkan


Bagi mengetahui ibadah yang paling banyak dianjurkan kepada orang beriman, marilah sama-sama kita perhatikan ayat Allah ini beserta tadabbur. Allah berfirman:

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّـهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّـهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Perkataan banyak dalam bahasa Arab disebut dengan lafaz (كثيرا).

Maka kita dapati bahawa dalam ayat di atas, Allah menyebutkan akan kepentingan untuk kita banyak memperingati-Nya bahkan lebih banyak daripada kita melaksanakan ibadah yang lain seperti puasa dan lain-lain!

Bukan sekadar itu, ayat ini menunjukkan dua hal yang besar iaitu:

  1. Kebiasaan apabila Allah s.w.t ingin menyebutkan sesuatu sifat maka cukup Allah sebutkan satu jantina manusia yakni kebiasaannya pada kaum lelaki. Sebagai contoh:

الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ

(Orang beriman itu ialah) orang-orang yang sabar, orang-orang yang benar,orang-orang yang sentiasa taat akan perintah Allah, orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, dan orang-orang yang beristighfar pada waktu sahur. (ali-Imran:17)

Walaupun ia merujuk kepada lelaki (pada kaedah bahasa Arab), ia tidak bermakna kaum lelaki sahaja yang termasuk dalam sifat tersebut. Hal ini disebabkan dalam bahasa Arab jika ada percampuran antara lelaki dan perempuan maka memadai hanya menyatakan sifat yang merujuk pada lelaki kerana ia akan merangkumi kedua-dua jantina ini.

Demikian berbalik pada ayat di atas sekali, Allah menyebutkan sifat bagi lelaki dan wanita yang banyak mengingati Allah. Hal ini sudah tentu amat penting kerana disebutkan sifat ini bagi kedua-dua jantina secara berasingan yang merujuk kepada penegasan kepada amalan tersebut.

  1. Allah s.w.t menyebutkan sifat ini pada akhir ayat selepas sifat-sifat yang lain yang merujuk kepada dua penafsiran iaitu:
    i- Sebagai pembuktian seorang mukmin memiliki sifat-sifat yang lain itu seperti orang yang benar dengan Allah adalah mereka yang paling banyak mengingati-Nya.
    ii- Boleh juga merujuk untuk memperoleh sifat-sifat sebelumnya maka solusinya adalah dengan banyak mengingati Allah s.w.t.

Lihatlah apabila Allah berpesan kepada nabi Zakaria atas kurniaan Allah padanya:

وَاذْكُر رَّبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِيِّ وَالْإِبْكَارِ

ingatlah kepada Tuhanmu (dengan berzikir) banyak-banyak, dan bertasbihlah memuji Allah (dengan mengerjakan sembahyang), pada waktu malam dan pada waktu pagi. (ali-Imran:41)

IMG-20170801-WA0003Begitu nabi Musa a.s. dalam doa memohon pertologan pada Allah menyatakan:

كَيْ نُسَبِّحَكَ كَثِيرًا ﴿٣٣﴾وَنَذْكُرَكَ كَثِيرًا

“Supaya kami banyak memujiMu dan kami banyak menyebut dan mengingatiMu” (Taha:33-34)

Bahkan Allah s.w.t sendiri yang memerintahkan untuk kita berbuat demikian:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّـهَ ذِكْرًا كَثِيرًا

Wahai orang-orang yang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya. (al-Ahzab:41)

Bukan hanya ketika senang perlu banyak mengingati-Nya hatta dalam SUSAH dan PAYAH seperti dalam peperangan:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَاذْكُرُوا اللَّـهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu bertemu dengan sesuatu pasukan (musuh) maka hendaklah kamu tetap teguh menghadapinya, dan sebutlah serta ingatilah Allah (dengan doa) banyak-banyak, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). (al-Anfal:45)

Tidak sekadar itu, malah Allah menyifatka orang MUNAFIK dengan sifat sebaliknya:

وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّـهَ إِلَّا قَلِيلًا

dan mereka pula tidak mengingati Allah melainkan sedikit sekali (jarang-jarang). (an-Nisa’:142)

Kenapa zikir dan mengingati Allah perlu dibanyakkan??
Kerana ia ibadah yang tidak perlu wudu’,
Tidak perlu berpaling menghadap qiblat,
Tidak memmerlukan penat lelah,
Tidak harta dan masa tertentu,

Tetapi ia memerlukan TAUFIQ dan BANTUAN Allah s.w.t agar dipermudahkan lidah menyebutnya dan hati menginsafi hakikatnya.

Tambahan lagi, memperbanyakkan zikir merupakan tanda seseorang itu dekat dengan kejayaan:

وَاذْكُرُوا اللَّـهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

sebutlah serta ingatilah Allah (dengan doa) banyak-banyak, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).

 

 

 

 

 

 

 

Allah!! Takutnya bila 3 Anggota Badan ini diazab Allah

Gerun perasaan ini apabila membaca ayat Al-Quran, Allah SWT mengazabkan 3 anggota badan dengan azab yang pedih dan menggerunkan. Apa 3 anggota tubuh badan itu?

1.DAHI MANUSIA

2.RUSUK MANUSIA

3. BELAKANG BADAN MANUSIA

(Iaitu) pada hari dibakar emas perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam, lalu diselar dahi mereka, dan rusuk mereka serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka): “Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah (azab dari) apa yang kamu simpan itu” [At-Taubah:35]

Kenapa Allah SWT mengazab tiga anggota badan ini? dengan suatu azab yang menyakitkan. Dalam ayat ini Allah SWT mengaitkan dengan perbuatan mengumpul harta benda yang terdiri daripada emas dan perak sehingga mereka lalai daripada menggingati Allah SWT dan tidak mengeluarkan sedikit pun dari harta mereka untuk orang lain baik zakat mahupun sedekah.

Ketiga-tiga anggota ini amat berkait rapat dengan orang yang hidupnya hanya mencari dunia dan kekayaan untuk dirinya sendiri sehingga keadaan hidup mereka membuatkan mereka rungsing dengan harta dunia ini.

  • Mereka akan mengerut dahi mereka memikirkan harta tersebut.

 

  • Setelah rungsing itu tidak hilang, mereka mengiring rusuk mereka ke kanan dan ke kiri.

 

  • Tidak juga hilang kerisauan tentang dunia lalu mereka berbaring dengan belakang mereka diletakkan di pembaringan.

Inilah orang yang hidupnya hanya untuk mengumpul emas dan perak sehingga harta itu sendiri menjadi bahan bakar 3 anggota badan ini. Ketahuilah bahawa dunia adalah ladang akhirat.

Inilah bakal imam besar kepada anak cucu kita nanti

‘Amir Fallatah yang merupakan salah seorang pelajar dari Maahad Tahfiz Al-Quran di Makkah, telah mengejutkan orang ramai ketika beliau mengalunkan ayat suci al-quran dalam majlis tahunan Maahad Tahfiz tersebut.

Turut hadir ke majlis tersebut dua orang imam besar iaitu Sheikh Abdul Rahman As-Sudais dan Sheikh Yaser Al-Dosary.

Disebabkan tertarik dengan bacaannya, Sheikh Abdul Rahman As-Sudais terus bangun lalu mencium kepala ‘Amir Fallatah sesudah beliau selesai membaca ayat al-quran dan menyampaikan kepadanya kata-kata yang penuh motivasi :

“Kamu akan jadi imam Makkah pada masa akan datang”

 

 

Sheikh Sudais mencium kepalanya

Dengarkan bacaannya yang merdu

Di sini