LGBT: Seorang Doktor Perubatan Sekolahkan Prof Adeeba Berkaitan Pencegahan Penyakit

Baru-baru ini kecoh seorang Prof telah mengecam surat terbuka yang ditulis oleh Dr Ilyani. Penulisan Prof tersebut tidaklah menjawab secara ilmiah apa yang dikemukakan oleh Dr Ilyani. Admin cuba membawa suatu tulisan yang dikongsikan oleh seorang Doktor Perubatan Dr Muhammad Na’im yang cuba memberi suatu sisi yang Prof Adeeba terlepas pandang dalam kerancakkan beliau menghentam Dr Ilyani. […]

Read More LGBT: Seorang Doktor Perubatan Sekolahkan Prof Adeeba Berkaitan Pencegahan Penyakit

Apakah Kamu Tidak Merindui Rasulullah SAW?

Pic by: laluzdelislam Satu ketika sedang baginda duduk bersama sahabat, Rasul menyatakan kepada sahabat yang beliau merindui ikhwannya. Lantas para sahabat menjawab bahawa kamilah ikhwanmu wahai Rasulallah, lalu baginda menjawab: “Kalian sahabatku, ikhwanku adalah mereka yang datang sesudah kalian, mereka beriman kepadaku sedang mereka tidak pernah melihatku.” Sesungguhnya Rasul merindui umatnya, walaupun tidak bertemu mata […]

Read More Apakah Kamu Tidak Merindui Rasulullah SAW?

Read The World

By: Ali Husni So this is the first English article for this site. I was thinking about the right title suitable for warming up. And then the title ‘Read the World’ crossed my mind. It is actually a title of a philosophical video made by my brother Umar Muhajir and the script was written by […]

Read More Read The World

Menteladani Nabi Yusuf AS saat Mendapat Ujian yang Getir

Kita memahami betapa bukan sedikit cabaran yang dihadapi insan bernama lelaki pada saat ini dalam menjaga hawa nafsu. Terutama yang berkaitan berlawanan jantina. Dengan kemudahan akses pada video yang tidak sopan, kadang kala tanpa diminta keluar gambar-gambar yang tidak sepatutnya. Ditambah lagi dengan sebahagian wanita yang kurang menutup aurat.  Makin bertambah lagi dengan fesyen kini […]

Read More Menteladani Nabi Yusuf AS saat Mendapat Ujian yang Getir

Perkongsian Perasaan Bagaimana mempunyai Ibu ‘Bapa’ yang Lesbian

Di petang hari yang  redup kedamaian, setelah usai memasak saya cuba merehatkan otot-otot dengan men’scroll’ laman social facebook. Seperti biasa, scrolling tanpa tujuan, kemungkinan ada isu semasa yang menarik atau post sahabat2 yang menyentuh hati. Dari satu status ke satu status, mata saya terhenti pada post seorang sahabat yang berkongsi artikel bertajuk ‘Now That Children […]

Read More Perkongsian Perasaan Bagaimana mempunyai Ibu ‘Bapa’ yang Lesbian

“Suami saya tak sweet. Belanja makan pun kedai warung” Ini dia teguran untuk orang yang ada sikap macam ni. Sangat menginsafkan.

TERSENYUM DENGAN APA YANG ADA Kadang kala kita merasa kita sepatutnya layak memperolehi  yang lebih baik dari yang sedia ada. Dan memang kebiasaannya kita sentiasa meinginkan yang lebih baik, lebih banyak, lebih cantik dan bermacam lebih lagi dari apa yang kita ada sekarang. ” Kenapa lah abang tak cuba jadi macam suami jiran sebelah tu. […]

Read More “Suami saya tak sweet. Belanja makan pun kedai warung” Ini dia teguran untuk orang yang ada sikap macam ni. Sangat menginsafkan.

Kisah Pemuda Syria ini pernah mengherdik pelarian Iraq, Kini jadi Pelarian

Ketika saya melawat ke negara Jordan atas urusan kerja, saya telah bertemu dengan seorang pelarian Syria di bumi Jordan, dia mahu dikenali sebagai Abdullah. Perbualan kami menjurus kepada isu konflik syria yang sedang berlaku, dan Abdullah menceritakan betapa susahnya hidup di negara orang lain dengan menjadi pelarian tetapi itu lebih bermakna baginya daripada kehilangan nyawa […]

Read More Kisah Pemuda Syria ini pernah mengherdik pelarian Iraq, Kini jadi Pelarian

3 Kegunaan kain pelikat yang ramai orang lelaki tidak tahu. Nombor 2 tu tiada siapa pun pernah terfikir..

Kain pelikat merupakan pakaian tradisi masyarakat melayu sejak zaman nenek moyang kita lagi. Jika kita lihat, masih ramai generasi tua dan juga muda mengenakan kain pelikat mengikut keadaan-keadaan tertentu seperti di rumah, ketika berada di asrama, di pasar dan yang paling kerap apabila hendak solat di masjid. Kebanyakan kita hanya tahu kegunaan kain pelikat mengikut […]

Read More 3 Kegunaan kain pelikat yang ramai orang lelaki tidak tahu. Nombor 2 tu tiada siapa pun pernah terfikir..