Select Your Favourite
Category And Start Learning.

Bayangkan Dengan Keadaan Mereka Yang Serba Daif Nak Menangung Wabak

Apabila C0V.id-19 melanda dan hampir semua aktiviti ekonomi diberhentikan sementara waktu sehingga menjejaskan beberapa sektor seperti perkhidmatan, logistik dan perkilangan. Kajian daripada Malaysia Institute of Economic Research (MIER) mengunjurkan seramai 2.4 juta bakal kehilangan kerja di Malaysia akibat wabak ini.

Syukur kerajaan Malaysia memperkenalkan Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau PRIHATIN, sedikit sebanyak mengurangkan impak wabak ini baik kepada individu mahupun syarikat.

KEADAAN DI PA.LESTIN SEMAKIN GENTING.

Saudara bayangkan, sahabat-sahabat kita di G4Z4, Pa.lestin. G4Z4 yang dikepung selama ini, keluasannya lebih kecil daripad saiz negeri Perlis iaitu sekitar 360KM. Manakala kepadatan penduduk sebanyak 2 juta orang, lebih kurnag 8 kali ganda daripada bilangan penduduk Perlis.

Kini di G4Z4 sudah ada kes Positif C0v.id-19 dalam kalangan mereka. Negara yang serba kekurangan dari segi makanan, peluang pekerjaan, ekonomi dan perubatan. Mereka bergelut untuk teruskan hidup dalam serba kekukarangan akibat blockade yang dikenakan oleh rejim I$r.Ael sejak 13 tahun lalu.

Menurut jurucakap Kementerian Kesihatan Pa.lestin, Ashraf Al-Qidra, sehingga tarikh 9/4/2020 sebanyak 44% bekalan ubat-ubatan, 31% alatan untuk kegunaan perubatan (seperti sarung tangan, penutup muka, plaster dan lain-lain) dan 65% bekalan kegunaan makmal telah habis terutama apabila wabak menyerang G4Z4.

Bayangkan dengan keadaan mereka yang serba daif dan kekurangan sebelum ini, apabila dilanda pula wabak penyakit berjangkit. Sudah pasti keadaan akan lebih sukar bagi mereka.

Mereka tiada kelebihan seperti kita, tiada kekuatan ekonomi seperti kita, tiada kelengkapan perubatan seperti kita, malah tiada juga pakej stimulus ekonomi seperti diumumkan oleh kerajaan kita.

Mereka hanya ada saudara-saudara seiman dengan mereka untuk membantu mereka mengurangkan beban mereka ketika wabak ini menular ke G4Z4. Cukuplah bantuan kita menjadikan keadaan mereka seperti sedia kala, bukan untuk menjadikan mereka kaya.

Meraka perlukan bantuan segera daripada kita. Ayuh menyumbang RM50 supaya dapat membantu mereka membendung wabak C0V.id-19 supaya tidak berlaku gelombang lebih besar.

Dan ingatlah pesan junjungan besar Nabi Muhammad SAW: “Tiada suatu pagi (hari) pun yang dilalui seorang hamba melainkan akan ada dua malaikat turun dan berdoa: Ya Allah! Berikan kepada pemberi sedekah ganti (sedekahnya). Malaikat satu lagi berdoa: Ya Allah! Berikan kepada orang yang menahan (sedekah dan kedekut) baginya kemusnahan.” (HR Bukhari dan Muslim)

SedekahSubuh465

Ia adalah projek sedekah yang kreatif dari Aman Palestin.

Apa itu 465?
Ia adalah RM465 yang akan terkumpul jika anda bersedekah setiap hari pada bulan Ramadan dengan kaedah gandaan. Lihat gambar di bawah :

Bukan itu sahaja, Aman Palestin juga mengajak kita semua:

  1. Bangun awal untuk tahajjud (paling kurang 2 rakaat) dan bersahur.
  2. Solat Subuh secara berjemaah dengan ahli keluarga.
  3. Bersedekah selepas Subuh (antara waktu yang terbaik).

Inilah antara amalan terbaik sepanjang Ramadan.

Kita bangun Tahajjud, Sahur, Subuh berjemaah dan Sedekah Subuh setiap hari, mulakan pagi dengan Memberi, Kongsi rezeki.

Jom sertai CABARAN SEDEKAH SUBUH 465 bersama Aman Palestin!

Klik link untuk terus bersedekah
https://tinyurl.com/Perwira-KA

Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: