“Ideologi Lahir dari Ketidaksempurnaan” Siri Islam, Wanita dan Keadilan Sosial (II)

Ringkasan Bagaimana Sejarah Ideologi Bermula. Nabi Allah Isa AS diutus kepada kaum yahudi yang telah berzaman berakar umbi dalam diri mereka kejahatan dan kebodohan diperbudakkan. Mereka terlalu bermegah dengan sejarah kaum mereka yang lampau, bangga dengan nenek moyang mereka yang telah pergi dan bongkak dengan kemuliaan yang pernah mereka kecapi sedangkan ketika itu mereka telah […]

Read More “Ideologi Lahir dari Ketidaksempurnaan” Siri Islam, Wanita dan Keadilan Sosial (II)

“Perlukah kita pada ideologi?” Siri Islam, Wanita dan Keadilan Sosial (I)

“Kau diam! Ini Islam!” “isteri-isteri yang tak terima poligami, tak takut ke menolak sunnah?” “berani lawan ustaz tu cakap perempuan pendek akal? Kau nak tolak alQuran?!” Ini adalah sebahagian dari tradisi atau budaya mendiamkan persoalan atau pertanyaan yang terbit dari fitrah, dengan ancaman dan tekanan agar terus menyimpan dan mengunci semua itu jauh ke dalam […]

Read More “Perlukah kita pada ideologi?” Siri Islam, Wanita dan Keadilan Sosial (I)

Sang Singa dan Kehormatan ke atas Wanita

  Menyelami seerah Saidina Umar alKhattab, sahabat yang digeruni musuh malah dielak pertembungannya oleh syaitan, membuatkan banyak kisah meruntun jiwa. Saidina Umar r.a. yang dilihat tegas dan kuat itu sebenarnya seorang lelaki yang amat toleransi dengan wanita dan akhlaknya mempamerkan bahawa beliau adalah feminist sebenar. Mengiktiraf Intelektual Wanita dalam Pentadbiran Negara Beliau sentiasa memuji kecerdikan […]

Read More Sang Singa dan Kehormatan ke atas Wanita

Kita Bukan Hajar (siri II)

Kredit gambar: Annamir Photography Taatilah Suamimu Selagi Tidak Melanggar Syarak! Suami adalah manusia yang kedudukannya tertinggi dalam hidup seorang isteri. Rasulullah SAW bersabda: “jika aku boleh memerintah manusia untuk sujud kepada manusia, maka akan aku perintahkan untuk isteri sujud kepada suami mereka” (Riwayat dari Abu Daud, no. 2140 dan Ibnu Majah, no. 1853). Perbuatan sujud […]

Read More Kita Bukan Hajar (siri II)

Perlu ke sampai nak minta isteri kita jadi macam isteri Nabi Ibrahim, Siti Hajar?

Kita Bukan Hajar Siri 1. Eid adha telah berlalu selepas selesainya tasyrik selama 3 hari. Eid adha yang sinonim dengan raya korban ini pasti tidak dapat lari dari pengulangan kisah bermulanya sebuah pengorbanan. Kisah nabi Allah Ibrahim AS yang menerima wahyu agar dibawa isterinya Hajar beserta anak kecil mereka yang masih bayi iaitu Ismail AS […]

Read More Perlu ke sampai nak minta isteri kita jadi macam isteri Nabi Ibrahim, Siti Hajar?

4 Wanita dalam Hidup Musa AS (siri II)

Kredit gambar: mohammadmovie.com   Wanita ketiga: Ibu Angkat Musa as (Asiah, isteri firaun). Firaun adalah manusia rosak dan perosak. Dia mengamalkan politik pecah dan perintah sehingga rakyat tidak mempunyai kesatuan untuk melakukan sebarang perubahan. Antara kezaliman dalam dasar pemerintahannya adalah dengan melaksanakan penggubalan undang-undang agar seluruh bayi lelaki bani Israel disembelih dan hanya membiarkan hidup […]

Read More 4 Wanita dalam Hidup Musa AS (siri II)

4 Wanita dalam Hidup Musa AS (siri I)

Kredit gambar: mohammadmovie.com Dalam alQuran terdapat banyak kisah-kisah penting yang diceritakan semula oleh Allah swt kepada Rasulullah saw untuk kita mengambil pelajaran dan hikmah melaluinya. Antara yang dikisahkan dalam alQuran adalah berkaitan penglibatan wanita dalam perjalanan kehidupan nabi as. Apabila disebut wanita dalam kisah nabi-nabi as, kisah yang paling masyhur dalam masyarakat adalah kisah ibu […]

Read More 4 Wanita dalam Hidup Musa AS (siri I)

Membandingkan Isteri Dengan Bidadari Syurga?

Dalam perjalanan semasa fatrah (tempoh) beraya lepas, terdengar seorang ustaz bercerita menerusi radio IKIM, tentang gambaran syurga. Digambarkan bidadari syurga yang sangat indah, jelita, putih melepak, betis mereka sehingga terlihat urat lantaran terlalu jernih, mata yang berbinar, bibir yang merekah, suara yang gemersik merdu bla bla bla. Dan ustaz tersebut menambah, “kerana itu wahai isteri, […]

Read More Membandingkan Isteri Dengan Bidadari Syurga?

Jangan bercita-cita wahai perempuan

“buat apa penat-penat sambung belajar? Baik duduk rumah jaga makan minum suami. Nanti suami cari lain kan susah”, Sinis komentar yang hinggap di telinga itu. “kesian la siapa yang berbinikan doktor, terabai kehidupan. Semua kena urus sendiri. Siapa suruh cari bini doktor”, Maka isteri yang terhimpit dengan keperluan sumbangannya kepada masyarakat dan dalam masa yang […]

Read More Jangan bercita-cita wahai perempuan