Bagaimana Orang Mesir Ini Boleh Menjadi Jutawan?

Seorang millionaire Mesir bernama Solah Atiyyah. Pada permulaan ceritanya ia terjadi di satu daerah terpencil yang bernama Tafahna Asyraf, iaitu pekannya adalah di Mit Ghamr iaitu salah satu daerah yang bernaung di bawah negeri Daqahliah di Mesir.

Kisahnya bagi saya amat menarik, ia bermula apabila ada 9 orang sahabat yang telah pun tamat pengajian mereka di satu universiti pertanian dan ternakan di Mesir. Mereka ini mengalami masalah kewangan yang mencengkam hidup mereka sehinggalah mereka berazam untuk cuba mulakan hidup mereka dengan membuat satu pekerjaan.

Maka mereka memilih untuk menternak ayam sesuai dengan kemahiran yang mereka ada tetapi mereka mencari orang yang kesepuluh untuk di jadikan rakan kongsi yang boleh mereka kongsikan bersama syarikat mereka ini.

Maka tunggu punya tunggu orang kesepuluh masih belum ada mereka bersembilan ini mula mengumpulkan modal setiap seorang sebanyak 200 pound egypt. Ada yang menjual gelang emas rantai isteri 200 pound atau junaih Mesir ini teramat amat sedikit sebenarnya.

Tetapi bagi mereka amat besar untuk pertama kalinya mereka memulakan perniagaan. Tiba tiba datang salah seorang dari sahabat yang 9 org ini yang bernama Muhandis Ir Solah Atiyyah beliau berkata, aku sudah temukan orang yang ke sepuluh yang bakal berkongsi kita punya syarikat. Maka sahabat-sahabatnya bertanya? Siapa dia ???

Maka Solah Atiyyah pun berkata, Dia adalah Allah. Allah akan jadi yang kesepuluh yang akan campuri urusan perniagaan kita. Jika ada keuntungan 10 % peratus kita beri pada Allah dan kita sepakat untuk biarkan Allah uruskan syarikat kita, serta menjaga melindungi dan berikan keamanan daripada sebarang dugaan.

Maka semua bersetuju dengan janji ini, maka surat perjanjian pun ditandatangani dengan menjadikan Allah yang kesepuluh dalam syarikat ini dan 10 peratus dari keuntungan ini adalah hak milik Allah. Maka selesai ditanda tangani di bulan itu, maka pusingan modal yang pertama itu menghasilkan keuntungan yang sangat lumayan.

Masuk pusingan modal yang kedua semua bersepakat untuk menaikkan peruntukkan hasil keuntungan sebanyak 20 peratus untuk Allah sehinggalah semakin hari semakin bertambah keuntungan,sehinggalah mereka menaikan peruntukkan untuk Allah sebanyak 50 peratus dari hasil keuntungan.

Di sini ada persoalan bagaimana caranya mereka menggunakan keuntungan yang di beri kepada yang kesepuluh itu iaitu Allah??? Dengan cara mereka membina sekolah agama untuk peringkat tadika iaitu taska untuk kanak-kanak lelaki, kemudian mereka membina sekolah agama tadika untuk kanak-kanak perempuan, kemudian mereka membina Maahad untuk peringkat rendah bagi lelaki.

Mereka membina sekolah maahad rendah bagi perempuan dan mereka membina juga maahad di peringkat menengah untuk lelaki dan juga perempuan. Disebabkan keuntungan yang berlipat kali ganda mereka pun mula mencipta Baitul Mal untuk membantu orang-orang susah serta mereka mula memikirkan untuk membina sebuah universiti di dalam kampung itu.

Pada mulanya mereka mula membuka peluang kerja bagi yang memerlukan, tetapi ramai yang menolak kerana kampung itu tidak ada pengangkutan yang mudah dan tidak ada stesyen keretapi untuk menghubungkan mana mana tempat dgn mudah. Dan kebiasaannya kuliah universiti mestilah di bandar besar bukan di kampung.

Disebabkan tiada orang yang mahu berkerja di universiti yang dibangunkan mereka pun berfikir untuk membina sebuah stesyen keretapi yang memudahkan orang untuk datang ke kampung itu dan mereka pun membuka peluang kerja ini kepada siapa yang mahu.

Untuk pertama kalinya dalam sejarah Mesir terbinanya sebuah universiti dalam satu kampung yang kecil dan universiti daripada satu bertambah besar.
Kemudian mereka membina perumahan untuk pelajar yang memuatkan seramai 600 orang pelajar dan mereka membina asrama pelajar yang memuatkan seramai 1000 orang pelajar.

Mereka berjaya membuat station keretapi sehinggakan para pelajar boleh mendapatkan tiket percuma untuk mereka pulang ke kampung. Mereka berjaya membina baitulmal sehingga tiada seorang pun yang fakir di kampung itu kemudian mereka cuba untuk buat perkara yang sama di kampung-kampung berhampiran.

Sepanjang kerja ini berjalan sekali pun Syeikh Ir Solah Atiyyah tidak menziarahi kampung ini melainkan ia hanya ziarah di Baitul Mal yang dicipta oleh mereka dan Syeikh Solah berkerja di situ.

Maka mereka dapat membantu orang-orang fakir, janda-janda, orang-orang yang tidak punya pekerjaan diberi peluang kerja sehingga punya kerja. Kemudian mereka dapat mengagih-agihkan makanan berupa sayur-sayuran dan bijirin hasil dari keuntungan diberi kepada masyarakat yang memerlukan serta yang tidak memerlukan.

Kemudian pada bulan ramadan mereka membuat iftar majlis berbuka puasa secara beramai-ramai di bawah khemah besar yang diberi kepada sesiapa sahaja yang datang. Mereka berjaya mengahwinkan perempuan-perempuan daripada kalangan anak-anak yatim. Ini adalah sedikit sebanyak kebaikan yang dilakukan oleh mereka bersembilan antaranya adalah Syeikh Solah Atiyyah

Dan yang terakhir semua bersepakat yang semua syarikat ini adalah milik Allah yang mana, Ir Solah Atiyyah ini telah menukar daripada asalnya Allah adalah rakan kongsi yang kesepuluh. Dan akhirnya mereka menyerahkan sepenuhnya jiwa mereka untuk berkhidmat pada Allah membantu ummat.

Kisah-kisah ini tidak diceritakan dalam media-media tempatan dan pada hari ini, ini sebahagian gambar jenazah Ir Solah Atiyyah yang telah pun kembalikerahmatullah. Semoga Allah merahmatinya.

Kredit kepada Imam Gaharu

© 2022 kunanta.net