Kisah al-quran merupakan kisah yang terbaik berbanding kisah-kisah lain. Mengapa tidak? Allah telah pun menyatakannya di dalam al-quran bahawa ia merupakan sebaik-baik kisah.

Firman Allah :

“Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan halnya” (Yusuf : 3)”

Jadi, bila al-quran pun telah mengakuinya bahawa ia adalah kisah yang terbaik, siapalah kita untuk menafikannya?

Berkenaan dengan video tersebut yang telah tersebar luas melalui Facebook Page Kun Anta sebelum ini, ia merupakan kayu ukur bahawa kisah al-quran adalah sebaik-baik kisah di muka bumi ini dan tidak cukup sekadar itu sahaja, ia juga perlu disebar luaskan lagi kerana mesej dalam video tersebut bukannya mesej yang biasa.

Antara perkara terpenting yang menyebabkan video tersebut tersebar luas adalah :

Pertama

Dipaparkan sebagai video animasi

Tidak dinafikan bahawa Rancangan Upin & Ipin tersebar luas adalah kerana ianya diceritakan dalam bentuk animasi. Antara tujuan utama video Upin & Ipin dihasilkan adalah kerana ingin mendedahkan serta mengekalkan tradisi melayu dahulu kala yang kini sudah kian pupus. 

Jadi, lebih penting dari itu, video animasi kisah nabi ini dianimasikan adalah untuk memberi pengajaran al-quran yang kini telah diabaikan orang islam bahkan mereka lebih menyanjung rancangan-rancangan yang merosakkan akal dan iman mereka.

Persoalannya, adakah kita hanya mahu bergantung kepada video animasi kisah nabi untuk kita balik kepada al-quran? Renung-renungkan.

Kedua

Menepati isu semasa

Semua kisah yang terkandung di dalam al-quran tidak kering pengajarannya sehingga ke hari kiamat walaupun kisah-kisah tersebut adalah kisah yang sama. Ini merupakan satu kehebatan al-quran. Kisah yang terkandung di dalam al-quran, bilangannya boleh dikatakan sedikit sahaja tetapi ia mampu memberi pengajaran kepada semua perkara yang berlaku. Sebagai contoh isu LGBT. Isu ini walaupun ianya sebagai isu baru, tetapi bila diteliti semula, ia bukanlah isu yang baru bahkan telah pun berlaku sebelum kedatangan nabi Muhammad lagi. Jadi, itulah kehebatan al-quran yang mampu mengumpulkan pelbagai isu yang telah berlaku hanya dalam satu kisah sahaja. Itu belum lagi dikira kisah-kisah lain seperti Raja Firaun, Raja Numrud dan seumpamanya yang berkaitan dengan kerajaan yang zalim ketika itu.

Ketiga

Ia adalah kisah dari al-quran

Kisah di dalam al-quran memang tidak dinafikan lagi kehebatan jalan penceritaanya yang dipenuhi dengan pengajaran yang bermakna. Ramai yang membelakangi al-quran dan mengambil cerita-cerita yang dihasilkan oleh orang bukan islam sebagai pengajaran dalam hidup, akibatnya diri mereka terbentuk mengikut neraca yang dirancang oleh orang bukan islam. Semuanya memang tidak boleh dikawal kerana mereka menguasai dunia. Jadi, sekurang-kurangnya, dengan wujudnya kisah sebegini, dapatlah kita mendekati al-quran dengan cara yang lebih mudah untuk menjadi pedoman hidup kita.

Banyak lagi sebab kenapa kisah sebegini cepat tersebar dan mungkin kita boleh menjangkakannya sendiri. Wallahua’lam.

Saksikan video tersebut untuk menghayati pengajaran dari al-quran :

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.