kunanta

Salah satu laman di Universiti Qarawiyyin, Morroco
  1. Fatimah Al-Fihriyyah

Tahun 859 Masihi, hasil usaha dan keringat beliau maka lahirlah sebuah universiti yang terawal, tiada universiti sebegini sebelumnya baik di barat mahupun di timur. Beliau, anak saudagar kaya raya merupakan perintis kepada penubuhan Universiti Qarawiyyin, Morroco. UNESCO telah mengiktiraf universiti ini sebagai universiti yang tertua di dunia. Universiti ini sehingga kini masih beroperasi, wanita ini membuatkan dunia barat juga berlumba menubuhkan universiti-universiti sebagai pusat keilmuan.

mak_85182559

Pintu gerbang Al-Madrasah Al-Soulatiyyah di Mekah
  1. Soulat El-Nisa

Mungkin ramai yang tidak mengenali wanita ini, beliau berasal daripada Kolkata, India, pada tahun 1872 Masihi ketika beliau melaksanakan haji di Mekah, beliau telah menginfaqkan hartanya bagi mewujudkan sebuah institusi pengajian percuma yang melahirkan para sarjana islam yang ulung. Institusi ini dipimpin oleh seorang ulamak india yang terkenal iaitu Sheikh Rahmatullah dan institusi pendikan ini diberi nama semperna nama penyumbang dana yang terbesar iaitu Al-Madrasah Al-Soulatiyyah yang terletak di Mekah. Banyak para ulamak yang lahir daripada institusi ini datang dari pelusuk dunia malah para tok guru pondok dari Tanah Melayu dan Indonesia juga belajar di sini.

  1. Rosmah Mansor

Wanita yang tidak asing bagi rakyat Malaysia, beliau merupakan isteri kepada Perdana Menteri Malaysia yang keenam. Sumbangan beliau dalam dunia pendidikan terutama berkaitan dengan pendidikan awal kanak-kanak. Beliau telah merintis satu usaha yang murni bagi mengasah kebolehan kanak-kanak di awal usia lagi melalui suatu program PERMATA. Usaha beliau telah menjadikan beliau dipilih sebagai penerima Ijazah Doktor Kehormat Persuratan dari Universiti Curtin, Australia.

Rosmah Mansor 1

Gambar Rosmah Mansor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.